Hopp til hovedinnholdet

NFT-markedet eksploderte i 2021, vokste til rundt 22 milliarder dollar og tiltrekker seg anslagsvis 280 000 kjøpere og selgere og rundt 185 000 unike lommebøker. Men etter hvert som markedet har vokst, har også omfanget for nettkriminalitet økt, med iøynefallende rapporter om NFT-svindel, NFT-kunstsvindel og NFT-spillsvindel. Les videre for å lære mer om NFT-er og hvordan du unngår NFT-svindel.

Hva er en NFT?

NFT står for "non-fungible token". Fungible betyr i hovedsak utskiftbart – for eksempel er bitcoins utskiftbart siden du kan bytte en bitcoin mot en annen bitcoin, og du har fortsatt noe som har samme verdi. En NFT er ikke-utskiftbar fordi den er unik og kan ikke erstattes direkte av en annen NFT. NFT-er kan være alt som er digitalt – bilder, videoer, lydfiler og så videre. De har skapt mye spenning på grunn av deres potensial til å bruke teknologi til å selge og samle digital kunst.

NFT-er er i hovedsak digitale eiendeler – det er her "token"-delen av ikke-utskiftbar token kommer inn i bildet. Når du kjøper en NFT knyttet til en digital eiendel, tar du ikke eierskap til selve eiendelen. Du kan ikke reprodusere den eller bruke den kommersielt. I stedet tar du eierskap til en registrering av kjøp i blokkjeden, som du kan beholde eller selge videre til noen andre.

Hvordan virker NFT-er?

NFT-er er lagt på toppen av en blokkjede – en hovedbok over transaksjoner lagret over flere datasystemer – og peker til en nettlenke, for eksempel en bildefil. Vanligvis holdes NFT-er på Ethereum-blokkjeden, selv om andre blokkjeder også støtter dem.

NFT-er er laget av digitale objekter som representerer både materielle og immaterielle gjenstander. Disse omfatter:

  • Kunst
  • GIF-er og memer
  • Videoer
  • Samleobjekter
  • Virtuelle avatarer
  • Musikk

Denne listen er ikke uttømmende. NFT-er kan være nesten hva som helst: Jack Dorsey, grunnleggeren av Twitter, solgte som kjent sin første Tweet som en NFT for over 2,9 millioner dollar.

NFT-er er den digitale ekvivalenten til samleobjekter. I stedet for å få kunstverk du kan vise frem, mottar kjøperen en digital fil. Dette gir dem eksklusive eierskapsrettigheter fordi NFT-er kun kan ha én eier om gangen. De unike dataene knyttet til hver NFT gjør at eierskapet kan verifiseres. Det er også mulig for eiere eller skapere å lagre spesifikk informasjon inne i dem – for eksempel kan artikler inkludere signaturen deres i en NFTs metadata.

For å samle inn NFT-er trenger du en digital lommebok som kan lagre både kryptovaluta og NFT-er. Du trenger også kryptovaluta for å gjøre NFT-kjøpene dine. Det finnes NFT-markedsplasser hvor du kan bla gjennom NFT-er – noen av de mest kjente inkluderer OpenSea, Rarible og Foundation. Mange hevder at NFT-er er en måte å støtte digitale artister på, mens andre hevder at det er en ressurskostnad involvert i enhver blokkjedetransaksjon. Hvis du er interessert i NFT-er, er det viktig å være klar over risikoene som er involvert, inkludert NFT-svindel og bedrageri.

Typer NFT-svindel

Både kryptovaluta og NFT-er er relativt uregulerte rom. Dette betyr at det er potensial for kriminelle til å utnytte smutthull og utføre svindel. Det er derfor det har vært nyhetsdekning av NFT Ponzi-opplegg, OpenSea-svindel, NFT-kunstfinansieringssvindel og mer. Noen av de mest kjente NFT-bedrageriene inkluderer:

Etterligning

Tredjepartsmarkedsplasser som OpenSea eksisterer for å lette NFT-transaksjoner og gi sikkerhet som underbygger hvert salg. Men kriminelle kan sette opp imiterte markedsplasser med lignende URL-er for å lure brukere. En NFTs synlige komponent er et bilde som enkelt kan kopieres pluss litt klartekstinformasjon, noe som betyr at disse nettstedene kan ligne veldig på legitime markedsplasser.

Rug pulls

Et rug pull er en svindel der promotørene av et opplegg bevisst hyper den opp gjennom sosiale medier for å drive opp prisen. Når de først har tatt investorenes penger, slutter de å støtte dem, noe som fører til at verdien av eiendelen krasjer, og investorer pådrar seg tap. En variant av dette temaet er når utviklere av en NFT fjerner muligheten til å selge tokenet – ved å legge til kode som forhindrer dette – og etterlater kjøperne med en usalgbar eiendel.

Pumpe- og dumpeopplegg

En pumpe og dumpeopplegg er når en gruppe bevisst kjøper opp NFT-er for å øke etterspørselen på en kunstig måte. I troen på at NFT-ene har verdi, blir intetanende kjøpere med på auksjonen og begynner å by. Når budene øker, selger gjerningsmennene NFT-ene for en fortjeneste, og etterlater kjøpere med verdiløse eiendeler.

Phishing-svindel

Før du kjøper en NFT, må du registrere deg for en kryptolommebok. NFT-phishing-svindel retter seg vanligvis mot kunder med falske annonser – for eksempel på Discord, Telegram og andre offentlige fora – som ber om deres private lommeboknøkler og 12-ords sikkerhetsfrase. Ellers kan svindlere utgi seg for MetaMask og sende deg falske e-postmeldinger som sier at lommeboken din vil bli suspendert på grunn av sikkerhetsproblemer, og ber deg klikke på en lenke i e-posten for å bekrefte kontoen din. En NFT-phishing-svindel er utformet for å innhente din personlige informasjon og tømme den digitale lommeboken din.

Kundestøttesvindel

I likhet med phishing-svindel, utgir hackere seg som teknisk eller kundestøttepersonell for blokkjedemarkedsplasser og kontakter intetanende mål på Telegram eller Discord. Under forkledning av å forsøke å løse problemer, sender svindlerne lenker til falske, men offisielle nettsteder – med hensikt å få personlig informasjon og tilgang til kryptovaluta-lommebøker. Alternativt kan de be deg om å dele skjermen din for å løse problemet – i virkeligheten ønsker de å se og ta et skjermbilde av kryptovaluta-lommebokens legitimasjon.

Budsvindel

Budsvindel oppstår når investorer ønsker å videreselge sine kjøpte NFT-er i et annenhåndsmarked. Budgivere kan bytte din foretrukne valuta med lavere verdifulle kryptovalutaer uten å fortelle deg det etter at du har oppført NFT-salget ditt. Dette kan føre til potensielle tap for selgeren hvis de ikke dobbeltsjekker valutaen før de blir enige om salget.

Forfalskede NFT-er

Svindlere kan plagiere en kunstners verk og liste opp den falske versjonen på en NFT-markedsplass. Intetanende kjøpere kan ende opp med å kjøpe en falsk NFT som ikke har noen verdi.

NFT-giveaway eller NFT airdrop-svindel

Svindlere kan utgi seg som ekte NFT-handelsplattformer på sosiale medier for å promotere NFT-gaver. De tilbyr vanligvis en gratis NFT hvis du sprer budskapet deres og registrerer deg via nettsiden deres. Når du har registrert deg, blir du bedt om å koble til lommeboklegitimasjonen din for å motta "premien". Når de har legitimasjonen din, kan de få tilgang til kontoen din og stjele fra deg.

Investorsvindel

På grunn av anonymiteten knyttet til handel med kryptovaluta, kan investorsvindel være vanlig med NFT-er. Svindlere utnytter anonymiteten ved å lage prosjekter som ser ut til å være levedyktige investeringer, for så å forsvinne med midler de har samlet inn fra prospekter uten spor.

Eksempler på NFT-svindler

2021: Evolved Apes

Et eksempel på et NFT-rug pull fant sted i oktober 2021. En samling på 10 000 "Evolved Apes" kom på markedet. Kjøpere skulle motta en unik ape laget av komponentelementer som kunne kjempes mot andre aper i et vaporware-kampspill, hvor premiene var kryptovaluta-belønninger. Det første NFT-tilbudet var å skaffe finansiering til spillet. Men når utvikleren – kjent som "Evil Ape" – hadde samlet inn 798 Ether (tilsvarer rundt 2,7 millioner dollar på den tiden), forsvant han – og etterlot investorene ikke annet enn en jpeg å vise til investeringen.

2021: Fractal 

Fractal er en markedsplass for NTF-er for spillobjekter. I 2021 opprettet og promoterte svindlere en uredelig NFT-gave som resulterte i at brukere tapte over 150 000 dollar i kryptovaluta. Kjøpere håpet å motta et begrenset opplag av NFT. I stedet fikk de en ubehagelig overraskelse da de oppdaget at en lenke sendt gjennom prosjektets offisielle Discord-kanal var en svindel for å stjele kryptovaluta. Brukere som fulgte lenken og koblet til kryptolommebøkene sine i håp om å motta en NFT, fant i stedet ut at kryptobeholdningen deres var overført til svindlerens konto.

2022: Frosties

Frosties NFT-svindelen var et eksempel på en rug pull-svindel, som førte til tyveri av minst 1,2 millioner dollar. Skaperne av en NFT-samling kalt Frosties stakk av med investorenes midler. De deaktiverte alle kommunikasjonskanaler med medlemmene – og forlot et fellesskap, som talte rundt 40 000 på topp, og som hadde blitt lovet ulike belønninger – lamslått.

NFT fraud

Slik unngår du NFT-svindel

Gjør din research

Sjekk detaljene for enhver transaksjon før du godtar den. Er markedsplassen du bruker anerkjent og velkjent? Kan du se kjøpers eller selgers transaksjonshistorikk? Les anmeldelser og se på skapernes engasjementsnivå for å se om det er tidligere klager på transaksjonene deres. Hvis du investerer i et prosjekt, sjekk utviklerne bak det for å se om de er ekte.

Ikke åpne filer fra avsendere du ikke kjenner godt

Hackere har laget virus som eksplisitt retter seg mot kryptovaluta-lommebøker. Unngå å klikke på lenker på uønskede e-poster, da de også kan føre til uredelige utvekslingssider. Klikk aldri på lenker eller vedlegg fra ukjente kilder.

Se opp for giveaways

Selv om det er vanlig i NFT-rommet, kan giveaways eller "gratis drops" ofte medføre sikkerhetsrisiko. Hver NFT er knyttet til en kontrakt som bestemmer hva som kan gjøres med den – dette betyr at hackere kan legge ved autorisasjoner for å få tilgang til lommeboken din, selge beholdningen din og mer. Aldri godta en NFT fra noen du ikke kjenner og stoler på.

Del aldri den private nøkkelen eller frøfrasen til kryptolommeboken din med noen

Hold din private nøkkel og frøfrase trygg. Hvis noen har denne informasjonen, kan de få tilgang til lommeboken din og fjerne eventuelle NFT-er eller kryptovaluta uten sporbarhet. Bruk sterke passord for kryptovaluta-lommeboken og andre NFT-kontoer. Bruk tofaktorautentisering der du kan, for alle NFT-kontoene dine.

Bekreft skaperen bak prosjektet

Før du overfører penger, må du finne og bekrefte kontaktinformasjonen for NFT-skaperen du vil kjøpe fra. Sjekk at prosjektskaperne er ærlige og transparente om hvem de er. Hvis du finner uklar informasjon om enhetene bak et prosjekt, er dette et rødt flagg.

Handle med offisielle nettsteder

Gå alltid direkte til verifiserte nettsteder for kryptotransaksjoner og unngå å bruke lenker eller popup-vinduer for å angi nøkkelinformasjonen til lommeboken din. Motstå lokkingen av såkalte kupp som kan føre deg til tvilsomme blokkjedenettverk.

Unngå å besøke upålitelige nettsteder

Det er lett å stave feil – men noen ganger kan det å skrive inn feil URL med én bokstav eller to ta deg til feil nettsted. I NFT-verdenen kan svindelsider være ekstremt farlige. Dobbeltsjekk alltid URL-en for å sikre at du besøker riktig side og unngå å gjøre noe du ikke føler deg komfortabel med å gjøre. Husk: hvis noe høres for godt ut til å være sant, så er det sannsynligvis det.

Dobbeltsjekk NFT-prosjektprisen

Før du foretar et NFT-kjøp, sjekk prisen på en offisiell handelsplattform som OpenSea eller lignende. Hvis prisen ser ut til å være lavere enn det som er oppført på den legitime handelssiden, trå forsiktig – det kan være en svindel.

Bruk brennerlommebøker

En brennerlommebok vil tillate deg å begrense antall midler du vil forplikte deg til et bestemt kjøp – inkludert krypto for transaksjonsgebyrer. Dette reduserer eksponeringen din for risiko i tilfelle svindel.

Sjekk verifikasjonsmerker

De fleste legitime NFT-selgere vil ha en blå hake ved siden av brukernavnene sine på OpenSea og andre NFT-markedsplasser, og egenskapene til samlingen vil være tydelig oppført. Sjekk at kunstneren du kjøper fra har en bekreftet konto og er den legitime kunstneren. Se etter kunstneren på sosiale mediekanaler eller via nettsiden deres. Det kan være lurt å spørre dem direkte om kunstverket du vil kjøpe er deres og om du har riktig brukerprofil.

Anbefalte produkter:

 

 

Videre lesning:

Hvordan holde seg trygg mot NFT-svindel

NFT-er har eksplodert i popularitet, men er det svindel? Lær om NFT-bedrageri, NFT-svindel og hvordan du unngår NFT-svindel.
Kaspersky Logo