Hopp til hovedinnholdet

Nettforfølging er en av forbrytelsene som øker mest i verden. Det er en alvorlig forbrytelse som kan ødelegge liv, og hvor Internett brukes til å finne og skremme eller true et offer.

Teknologi har forvandlet våre liv. Vi kan enkelt holde kontakt med venner på forskjellige kontinenter, dele bilder av våre forlokkende feriedestinasjoner og administrere våre liv med nyttige apper. Men dessverre fører alt dette også med seg problemer, og enkelte personer bruker nøyaktig samme teknologi for formålene å trakassere og skremme eller true folk.

Hva er nettoforfølging?

Definisjonen av nettoforfølging er ganske enkel: “bruken av Internett eller andre elektroniske midler til å trakassere og skremme eller true et utvalgt offer”.

Vanlige kjennetegn omfatter (men er ikke begrenset til) klassisk "forfølgeratferd" ‒ sporing av personers bevegelser og overvåking av deres aktiviteter online og i hverdagen. Nettforfølgere har vært kjent for å feste GPS-enheter på bilene til ofrene sine, bruke geotaggingspionvare på ofrenes telefoner og følge intenst med på ofrenes liv gjennom sosiale medier.

Nettforfølging kan også omfatte annen atferd som er ment å skremme/true ofrene eller gjøre deres liv uutholdelige. Nettforfølgere kan for eksempel jakte på sine ofre på sosiale medier, trolle og sende truende meldinger. De kan finne på å hacke e-post, kommunisere med ofrenes kontakter, medregnet venner og arbeidsgivere. Forfølging på sosiale medier kan omfatte forfalskning av bilder eller å sende truende private meldinger. Nettforfølgere vil ofte spre ondsinnede rykter og fremsette falske anklager, eller til og med lage og offentliggjøre hevnpornografi. De kan også begå identitetstyveri og opprette falske sosiale medieprofiler eller blogger om sitt offer.

Så vi vet hva nettforfølging er. Men hvem er ofrene? Du blir kanskje overrasket. Selv om de fleste nettforfølgingsofre er kvinner, er 20 til 40 prosent av ofrene faktisk menn.

Nettforfølging omfatter langt mer enn bare å følge noen på et sosialt nettverk. Hensikten er å skremme/true, som er det definerende kjennetegnet ved nettforfølging.

Hvordan beskytte deg mot nettforfølgere

Hvordan unngå å bli forfulgt online

En god øvelse du bør utføre nå er å "google" deg selv og finne ut nøyaktig hvilken informasjon en potensiell nettforfølger kan finne online. Du blir kanskje sjokkert over hvor enkelt det er å spore deg opp. For ikke å nevne finne din hjemmeadresse, ditt telefonnummer og andre personlige detaljer.

Hvis du synes dette er ubehagelig, vil du kanskje sjekke hvor mange data som kan samles inn om deg hvis noen har tilgang til dine venners og din families sosiale medier også. De kan for eksempel finne ut hvilket serveringssted du har vært på, med hvilke venner eller hvor og når du skal på ferie.

Du kan til og med finne ut ting som tilsynelatende stammer fra deg, men som noen andre har lastet opp: en falsk blogg, eller en annonsekonto som har lagt ut ditt telefonnummer og hjemmeadresse.

Det er slik nettforfølgere begynner ‒ de googler ofrene sine og finner ut alt de kan. Det betyr at du definitivt bør sørge for at slik informasjon blir så vanskelig å få tak i som mulig.

Tips for å beskytte deg selv mot nettforfølgere

Forsterke dine personverninnstillinger

Start med dine egne data. Ta en god kikk på dine sosiale mediekontoer og hvis du ikke har gjort det allerede, aktiver sterke personverninnstillinger.

 • Sørg for at du bare poster "kun for venner" slik at bare personer kjent av deg får se postingene dine.
 • Ikke la sosiale nettverk poste din adresse eller ditt telefonnummer offentlig. (Du kan til og med bruke en separat e-postadresse for sosiale medier)
 • Hvis du har behov for å dele ditt telefonnummer eller annen privat informasjon med en venn, gjør det i en privat melding – ikke i en offentlig posting.
 • Bruk et kjønnsnøytralt skjermnavn eller pseudonym til dine sosiale mediekontoer – ikke ditt virkelige navn
 • Ikke fyll ut valgfrie felt, f.eks. fødselsdato, i sosiale medieprofiler.
 • Bare godta venneforespørsler fra personer du faktisk har møtt ansikt til ansikt. Angi at dine sosiale nettverk bare skal godta venneforespørsler fra venner av venner.
 • Deaktiver geoplasseringsinnstillinger. Du kan også vurdere å deaktivere GPS på telefonen din.

Hvis det finnes andre personlige data på Internett utenom sosiale mediekontoer, begynn å fjerne dem. Hvis personnummeret ditt vises, vil Google hjelpe deg med å fjerne det. Du må kanskje kontakt tredjeparts nettsteder for å få dem til å fjerne noen av dataene. Hvis du trenger en postadresse til din forretningsvirksomhet eller for å registrere et nettdomene, bruk en postboksadresse eller kontoradresse (f.eks. regnskapsførerens), ikke hjemmeadressen din.

Hvis du bruker en online datingtjeneste, ikke oppgi full ID på nettstedet eller via e-post. Telefonnummeret ditt bør du bare oppgi til personer du faktisk har møtt og ikke har noe imot å se igjen. Det beste sikkerhetsrådet er å ikke oppgi fullt navn online, bare fornavn.

hvordan beskytte deg selv mot nettforfølgere

Vær forsiktig hvis du blir oppringt eller får e-post der du blir bedt om å oppgi personlig informasjon, uansett hvor rimelig og troverdig anmodningen kan virke. Hvis en bank eller et kredittkortselskap ringer, avslutt samtalen. Bruk en annen telefon (hvis de ringte fasttelefonen, bruk mobilen, og omvendt) for å ringe tilbake og bekrefte. Bruk hovedkontor- eller filialnummeret som finnes på trykte dokumenter ‒ ikke nummeret du akkurat har fått oppgitt. Og du skal aldri, aldri, aldri oppgi personnummeret ditt.

Sikre PCen og telefonen din

Å sikre dataene dine vil ikke hjelpe deg hvis smarttelefonen eller PCen din blir hacket. For å forhindre nettforfølging bør du integrere grunnleggende sikkerhet i online-livet ditt.

 • Vær forsiktig med offentlige Wi-Fi-nettverk, som lett kan hackes. Hvis du vil logge inn på kafé eller et hotell, bør du helst bruke et VPN (virtuelt privat nettverk) for å forhindre at uvedkommende lytter på kommunikasjonen din. Kasperskys VPN kan tilby en sikker tilkobling uansett hvor du er.
 • Et VPN vil også skjule din IP-adresse ‒ som kan brukes til å spore din konto hos Internett-tilbyderen, og ved hjelp av den spores din adresse, ditt kredittkortnummer og så videre.
 • Vær forsiktig med hvor du legger fra deg smarttelefonen. Det er ikke vanskelig å installere programvare uten å etterlate spor ‒ bare å legge fra seg telefonen på skrivebordet noen minutter er lenge nok.
 • Sørg for at telefonen og datamaskinene dine er passordbeskyttet. Bruk et sterkt passord, ikke et som er lett å gjette, og tilbakestill passordene dine regelmessig.
 • Bruk et antispionvareprogram for å oppdage om eventuell ondsinnet programvare er installert. Slett den ondsinnede programvaren eller, enda bedre, sikkerhetskopier dataene og foreta en fabrikktilbakestilling for å sikre at den er helt borte. Kasperskys antivirusprogram leveres i både PC- og Android-versjon for å beskytte alle enhetene dine.
 • Husk alltid å logge ut av kontoer når du er ferdig – ikke la sosiale nettverkskontoer kjøre.
 • Vær forsiktig med å installere apper som ønsker tilgang til dine Facebook-kontakter eller andre kontaktlister. Vet du hva de planlegger å gjøre med dem?

Hva er catfishing?

Catfishing er en form for svindel eller misbruk der noen oppretter en falsk online-identitet for å lure et bestemt offer. En catfisher kan lure sine ofre til å gi fra seg intime bilder eller videoer, og deretter utpresse dem, eller kanskje utvikle en relasjon og deretter be om penger til en plutselig nødsituasjon.

En catfisher kan være veldig overbevisende, men du kan oppdage deres svindler på flere måter.

 • Hvis alle deres online-fotografier er selfie- eller studiobilder, uten venner eller familie og ingen kontekst, er det et tydelig signal.
 • Foreta et omvendt Google-bildesøk mot online-fotografiet på en datingside. Du oppdager kanskje at personen har flere onlineprofiler med samme foto, men forskjellige navn.
 • Spør om dere kan ha en videosamtale på Skype. Gjett hva? Catfisheren vil vanligvis komme med en unnskyldning, og så hører du ikke mer fra personen.

Hva du må gjøre hvis du er utsatt for nettforfølging

Hvis du er utsatt for nettforfølging, må du ikke vente og håpe at problemet forsvinner – du må handle umiddelbart.

 • Gjør det klart overfor nettforfølgeren at du ikke ønsker å bli kontaktet. Sørg for å uttrykke deg skriftlig og advar nettforfølgere om at du vil kontakte politiet hvis de fortsetter. Ikke kommuniser med dem overhodet etter at du har gitt denne advarselen.
 • Gå til politiet hvis de fortsetter. Mange politikammere har et spesielt nettforfølgingsteam, men de kommer ikke til å bruke tid på en definisjon av nettforfølging. Hvis du har blitt truet eller du blir trakassert eller skremt, vil de ta seg av det – enten det skjer på Facebook, i e-post eller gjennom spionvare på telefonen.
 • Hvis du tror at noen sporer deg med spionvare, ikke bruk din egen datamaskin eller telefon for å få hjelp – lån telefon fra familien eller en venn.
 • Be en profesjonell sjekke datamaskinen og telefonen og se etter spor på spionvare eller andre tegn på eksponerte kontoer.
 • Endre alle dine passord.
 • Ved forfølging på sosiale medier må du bruke dine personverninnstillinger til å blokkere personen, og deretter rapportere misbruket til nettverket. Du kan enkelt finne ut hvordan du rapporterer nettforfølging på de fleste sosiale nettverks hjelpe- og støttesider.
 • Hvis du har mottatt krenkende eller truende e-post, kjenner du sannsynligvis nettforfølgerens ISP ‒ det er tekstbiten etter @ i e-postadressen. Kontakt abuse@do mainname eller postmaster@domain name. De fleste ISPer tar nettforfølging svært alvorlig. Hvis de bruker Gmail, finnes det en rapporteringsmekanisme du kan bruke på https://support.google.com/mail/contact/abuse.
 • Du kan filtrere krenkende e-postmeldinger til en separat mappe slik at du ikke behøver å lese dem.
 • Hvis du tror at nettforfølgeren kan trakassere deg på jobben, fortell det til arbeidsgiveren din.

Lagre kopier av all relevant kommunikasjon, medregnet din egen, politirapporter og e-post fra nettverkene. Sikkerhetskopier bevisene til en USB-pinne eller ekstern stasjon.

Nettforfølgingslover

Nettforfølging er internasjonalt underlagt generelle lover om trakassering, for eksempel Violence Against Women Act 1994 i USA, og Protection from Harassment Act 1997 i Storbritannia. California vedtok sin første delstatslov med spesiell fokus på nettforfølging som et lovbrudd 1999, og andre delstater har fulgt etter.

Det er positivt at nettforfølging nå er ansett som den alvorlige forbrytelsen det er: nettforfølging kan ødelegge folks liv, men det behøver ikke å ødelegge ditt.

Relaterte koblinger

Svindel gjennom online-dating ‒ hvordan unngå å bli offer for en cyberromanse

Hva du må gjøre hvis e-postkontoen din blir hacket

Hva er spionvare? ‒ definisjon

Tips for å beskytte deg selv mot nettforfølgere

Nettforfølging er en av forbrytelsene som øker mest i verden. Det er en alvorlig forbrytelse som kan ødelegge liv, og hvor Internett brukes til å finne og skremme eller true et offer.
Kaspersky Logo