Hopp til hovedinnholdet

Det 21. århundres foreldre er solid forankret i teknologi. Fra iPads som holder barna underholdt på flyreiser, til apper som lar foreldre spore barnas feeds, utvikling og mer, teknologi har endret hva det betyr å være forelder. Men sosiale medier har lagt til en annen dimensjon. Det gjennomsnittlige barnet har nå et digitalt fotavtrykk som ofte begynner når foreldrene legger ut et ultralydbilde, og inviterer venner og familie til å dele en gledelig begivenhet gjennom regelmessig «sharenting». Noen foreldre – spesielt de som tok i bruk sosiale medier i en tidlig alder – har imidlertid gått i fellen med å legge ut innlegg om barna sine litt for ofte, en tilstand som kalles 'oversharenting'. Som alt som har med sosiale medier å gjøre, kommer dette med flere risikoer. Av denne grunn er det viktig for foreldre å forstå hvordan de trygt kan legge ut om barna sine.

Hva er sharenting?

Deling refererer til praksisen med foreldre som deler bilder av barna sine på nettet. Vanligvis blir bilder delt på sosiale medieplattformer som Instagram og Facebook, og fanger øyeblikkelige øyeblikk i barnas liv, som for eksempel første skritt, turer til dyrehagen, skoleforestillinger og ferier. Men så mye som foreldre ønsker å dele barnas prestasjoner og liv med venner og familie, kan det være problematisk å dele bilder på nettet.

Det er selvfølgelig noen positive sider ved sharenting. For eksempel bygger foreldre ofte fellesskap på nettet gjennom sosiale medieplattformer. Dette kan være en stor ressurs for foreldreskap og gir førstegangsforeldre en følelse av kameratskap i en tid da de kanskje føler at de ikke aner hva de gjør. På samme måte, for foreldre som bor langt unna andre familiemedlemmer og venner, er deling av bilder av barna sine på nettet en måte å involvere disse viktige menneskene i barnas liv. Men når foreldre deler bilder som inneholder personlige detaljer om barnet, eller detaljer som kan være pinlige for barna når de blir eldre, kan ‘oversharenting’ bli et problem.

Ettersom sosiale medieplattformer som Facebook og Instagram har blitt mer gjennomgripende i samfunnet, har deling blitt veldig normalisert. Faktisk viser statistikk at foreldre er mer enn villige til å dele bilder og videoer av barna sine på nettet. Som sådan har mer enn 75 % av foreldrene delt barnas bilder på sosiale medier, og 33 % har aldri spurt barna om tillatelse før de har delt bilder på nettet.

Hva er farene ved å dele?

Selv om det kan virke ufarlig å legge ut bilder av barn, bør foreldre være klar over at deling av bilder på nettet – med familie, venner, bekjente eller offentligheten – kan være problematisk. Som sådan er det flere faktorer foreldre må vurdere før de legger ut bilder av barna sine på sosiale medier. Disse er spesielt relevante fordi noen av disse hensynene kan utgjøre felles farer, inkludert:

  • Omfanget av sosiale medier.
  • Permanensen til digitalt innhold og internett.
  • Potensiell forlegenhet når barnet vokser.
  • Identitetstyveri fra informasjon i den delte informasjonen.

Problemet er at når bilder først er på nettet, har foreldrene ingen mulighet til å vite hvor langt de går og hvordan andre kan bruke dem. Det er den ekstra komplikasjonen at det som legges ut på nettet forblir der for alltid, selv om den originale plakaten sletter det. ‘Oversharenting’ skaper et digitalt fotavtrykk for barnet hvis bilde er involvert i bildedelingen på nettet, noe som byr på en rekke potensielle komplikasjoner, som for eksempel tap av personvern og økonomisk svindel eller identitetssvindel. Nedenfor er noen av de farene foreldre bør være oppmerksomme på.

Risiko for identitetstyveri

Mange foreldre innser ikke at deres delevaner avslører utrolige mengder personlig informasjon om barna deres. En undersøkelse utført av Security ORG fant at omtrent 75 % av foreldrene delte et bilde, en historie eller en video av barnet sitt på nettet, og mer enn 80 % av foreldrene bruker barnas virkelige navn i innlegg på sosiale medier. Nettkriminelle kan analysere delte bilder – og de medfølgende bildetekstene – for å finne ut et barns navn, fødselsdag og sted. Ved å kombinere dette med annen informasjon, kanskje oppnådd gjennom phishing eller på det mørke nettet gjennom datainnbrudd, kan disse ondsinnede aktørene stjele barnets identitet for ondsinnede midler.

Permanens for digitalt innhold

Selv om mange av plattformene foreldre bruker for å dele bilder på nettet med familie og venner tilbyr muligheten til å slette innlegg, er dette kanskje ikke nok til å beskytte et barn. Alt som deles på internett kan sette et permanent spor, selv om den originale plakaten fjerner innlegget deres. Som sådan er det ofte bedre å ikke legge ut et bilde i utgangspunktet, i stedet for å risikere ‘oversharenting’ med et bilde som inneholder sensitive detaljer som kan sette barnet i fare.

Mister kontrollen over bilder

En annen fare ved bildedeling på nett er at plakater ikke har kontroll over hva som skjer med bildene deres når de først er på internett. Selv om noen foreldre kan bruke personverninnstillinger på sine sosiale medieprofiler, har de liten evne til å administrere hva folk gjør med bildet når de deler bilder av barna sine. For eksempel kan folk lagre bildene og dele dem med andre. Bildene kan til og med bli endret og misbrukt av ondsinnede aktører. En annen sharenting fare å vurdere er at de fleste sosiale mediesider eier innhold som er lagt ut på plattformene deres. Denne klausulen er vanligvis skjult i vilkårene og betingelsene som de fleste brukere blar gjennom uten å lese. Som sådan, når en forelder legger ut et bilde av barnet sitt på nettet, har plattformen det deles på eierskap til bildet.

Sharenting farene ved barnerovdyr

En annen potensiell konsekvens av at foreldre deler bilder av barna sine på nettet, er uvitende eksponering for rovdyr. I den samme undersøkelsen fra SecurityORG fant det at nesten 80 % av foreldrene sier at de har sosiale medieforbindelser som de aldri har møtt i det virkelige liv. Bildene foreldre deler kan inneholde informasjon som lar rovdyr spore barn. For eksempel kan bilder vise barnets skole eller uniform, eller gatenavnet til familiens hjem, mens geotagger kan tillate personer med ondsinnet hensikt å spore barnets sanntidssted. I tillegg, fordi foreldre ikke kan kontrollere hvor langt disse bildene sprer seg, er det umulig å vite hvor de havner, selv med personvernkontroller på plass. Som sådan er det viktig for foreldre å ikke engasjere seg i å ‘oversharenting’ bilder av barnet sitt og minimere muligheten for potensielle rovdyr til å finne og bortføre barnet.

Personvern og juridiske spørsmål ved oversharenting

Et av de største problemene med å dele er spørsmålet om personvern. Små barn er for små til å samtykke til at foreldrene deler bilder på nettet med familie og andre mennesker, og selv eldre mindreårige forstår kanskje ikke helt de fulle implikasjonene av å legge ut på nettet. Faktisk fant en fersk studie at 29 % av foreldrene deler innhold om barnet sitt uten å få barnets samtykke; bare 24 % sier at de ber barnet om tillatelse til å legge ut hver gang. Videre fant studien at 32 % av barna sier at foreldrene deres har delt en historie, et bilde eller en video av dem på sosiale medier selv etter at de eksplisitt ba dem om å avstå. Alt dette tyder på at online bildedeling har iboende personvernproblemer mellom barn og foreldre.

Babyer, i kraft av sine begrensede kommunikasjonsevner, er ute av stand til å gi informert samtykke til deling av bilder på nettet. Men det er spesielt viktig for foreldre å vurdere konsekvensene av å dele, spesielt når barna deres vokser. I enkelte land, som Frankrike og Tyskland, gir rettssystemet barn rett til egne bilder. Selv om problemet er mer komplekst i USA, er det fortsatt personvern og juridiske spørsmål å vurdere. «DaddyoFive» YouTube-kanalen viser hvorfor disse problemene er så komplekse. Kanalen ble brukt som bevis på krenkende oppførsel fra foreldrene – advokatene hevdet også at måten videoene ble delt på var en form for overgrep – og resulterte i at to av de berørte barna ble tatt i nødsvakt.

Når barn er gamle nok til å forstå sosiale medier og konsekvensene av å legge ut på disse plattformene, er det viktig for foreldre å begynne å be om samtykke til deling av bilder på nettet. Dette viser ikke bare at foreldrene respekterer barnas privatliv, men bidrar også til å eliminere personvernproblemer mellom barn og deres foreldre. I tillegg vil det å involvere barn i prosessen med å bestemme hvilke bilder som kan deles på nettet introdusere dem til konseptet ansvarlig nettetikett før de begynner å bruke sosiale medier selv.

En annen personvernbekymring ved deling er å legge ut bilder av andres barn, enten dette er med vilje eller ikke. For eksempel tar foreldre ofte bilder av barnas sportsbegivenheter eller forestillinger der andre barn dukker opp. I disse tilfellene er det avgjørende at foreldre ber de andre barnas foreldre om samtykke til å dele disse bildene på nettet.

10 tips for trygg deling av bilder på nettet med familie og venner

I lys av delingsfarene som er skissert her, kan foreldre lurer på om det er trygt å dele bilder på nettet av barna deres. Selvfølgelig er dette et veldig personlig valg. Noen foreldre velger å ikke legge ut bilder av barna sine i det hele tatt. Men for de som ønsker å fortsette å dele bilder på nettet med familien, er det mange måter å forbedre sikkerheten til disse bildene på og minimere risikoen for ‘oversharenting’. Her er noen ting å huske:

  1. Sjekk personverninnstillingene: Sørg for at alle innlegg bare kan sees av familie og nære venner, og fjern videredelingstillatelser. Å la fremmede og bekjente se barns bilder kan være en fare for sharenting.
  2. Ha diskusjoner om personvern med venner og familie: Vær vokal om å beskytte barns personvern og sett grenser for hvordan de kan engasjere seg i innlegg.
  3. Slå av metadata og geotagging: Å ikke bruke disse funksjonene kan minimere andres evne til å spore barn gjennom bildedeling på nettet.
  4. Ikke ta med identifiserbar informasjon: Enten det er i selve bildet eller i bildeteksten, pass på at du ikke deler detaljer som gjør at andre kan finne og spore barn. Dette kan inkludere ting som navn, fødselsdatoer, skoler, steder de regelmessig går til, eller til og med familiehjem.
  5. Unngå å bruke ekte navn: Unngå å gi folk online tilgang til barnas fulle navn. Bruk heller kallenavn eller beskrivende fraser for barn.
  6. Ikke legg ut potensielt pinlige bilder: Enten det er bilder av barna i badekaret eller kledd i morsomme antrekk, kan disse bildene skape problemer for barnet når det vokser opp.
  7. Bruk sikre plattformer: I stedet for å dele bilder på nettet, bruk sikrere plattformer for å vise bilder av barn til venner og familie. WhatsApp beskytter for eksempel bilder med ende-til-ende-kryptering og gir brukerne muligheten til å sende bilder som bare kan åpnes én gang.
  8. Unngå å vise barnets ansikt: For å unngå 'oversharenting', dekker noen foreldre barnas ansikter før de legger ut bildene sine på sosiale medier. Dette kan gjøres ved å bruke «klistremerkene» innebygd i apper, som Instagram, for å dekke ansiktene deres eller bruke redigeringsverktøy for å uskarpe eller blokkere funksjonene deres.

Spørsmål du bør vurdere når du deler bilder på nettet

Før de deler innlegg om barna sine på sosiale medier, bør foreldre stille seg flere spørsmål. Disse kan bidra til å vurdere de potensielle implikasjonene av innleggene og hjelpe foreldre med å avgjøre om de er akseptable eller vil bli ansett som 'oversharenting'. Svar på disse spørsmålene ved å dele bilder på nettet:

  1. Hvorfor blir innlegget delt? Kanskje er det for å holde venner og familie oppdatert om barnets utvikling, eller det er rett og slett fordi det er et bedårende øyeblikk. Uansett er det viktig å forstå intensjonen bak innlegget.
  2. Ville det være akseptabelt å la noen andre dele et lignende innlegg? Mens alle tilnærmer seg sosiale medier forskjellig, er det viktig å vurdere om innlegget ville vært greit hvis rollene ble snudd. Hvis det aktuelle barnet er gammelt nok til å forstå og gi samtykke, spør dem direkte.
  3. Er det noe potensielt pinlig med innlegget? Siden ting som legges ut på nettet kan sette et permanent fotavtrykk, bør du vurdere om innlegget kan forårsake forlegenhet for barnet senere i livet.
  4. Inneholder innlegget noe som potensielt kan være kompromitterende? Vurder som ovenfor om innlegget kan medføre vanskeligheter for barnet senere i livet. Kanskje er det religiøse eller politiske følelser som kan hindre barnet i å bli ansatt i en bestemt bedrift som voksen.
  5. Ville barnet bli glad for å se innlegget som en del av deres digitale fotavtrykk? Tenk over hva innlegget sier om barnet, og hvordan det kan ønske å bli oppfattet som voksen. Ville innlegget være et fint minne eller kanskje male dem i et negativt lys?

Tenk deg om to ganger før du deler

Sharenting er det naturlige resultatet av en verden der sosiale medier brukes spontant for å fange øyeblikk av livet og dele dem med andre. Selv om praksisen har noen fordeler, bør foreldre spare litt mer ettertanke når de deler bilder av barna sine på nettet. Dette er fordi sharenting kan utgjøre mange farer, inkludert identitetstyveri og eksponering for potensielle rovdyr. I tillegg kan sharenting resultere i negative konsekvenser for barnet når det er eldre. For eksempel kan det påvirke jobbutsiktene deres. Siden sharenting i hovedsak skaper barnas digitale fotavtrykk før de er gamle nok til å samtykke til det, kan praksisen også skape personvernproblemer mellom barn og foreldre som kan svekke tilliten i forholdet. Av alle disse grunnene er det viktig for foreldre å tenke seg om to ganger før de skriver om barna sine.

Kaspersky Endpoint Security mottok tre AV-TEST-priser for beste ytelse, sikreste og mest brukervennlige produktet innen endepunktsikkerhet for bedrifter i 2021. I alle tester oppviste Kaspersky Endpoint Security enestående effektivitet, beskyttelse og brukervennlighet for bedrifter.

Relaterte artikler og lenker:

Hva du skal gjøre hvis personvernet ditt blir krenket

Beskytte seg på sosiale medier

Relaterte produkter og tjenester:

Kaspersky Safe Kids

Kaspersky Plus

Kaspersky Premium

Sharenting: Hva foreldre bør vurdere før de legger ut barnas bilder på nettet

Sharenting er et resultat av fremveksten av sosiale medier. Men hvilke risikoer utgjør sharenting av bilder på nettet, og hvordan kan foreldre håndtere disse?
Kaspersky Logo