Hopp til hovedinnholdet

Farene ved "sharenting"

Å være forelder innebærer mange nye ting i det tjueførste århundret. Et gjennomsnittlig barn har et digitalt fotavtrykk selv før de første melketennene er ute. Noen barn har et digitalt fotavtrykk før de er født, når mor eller far poster et ultralydbilde på Facebook. Å få en baby er et lykkelig øyeblikk som du gjerne vil dele med venner og familie. Noen foreldre deler litt for mye via såkalt "sharenting", og i likhet med annen bruk (eller overdreven bruk) av sosiale medier finnes det risikoer knyttet til dette.

Farene med å poste bilder av barn online

Det finnes en del faktorer du må vurdere før du poster bilder av barn online, og i med fremveksten av sosiale medier har to ting endret seg. For det første er sosiale medier allestedsnærværende. Du kan ikke ignorere dem eller sette dem til side. For det andre kan det være utrolig vanskelig å slette innhold så snart det er lagt ut online. Flere "liker" og "delinger" kan sende et bilde av et barn halve verden rundt, til personer du ikke en gang kjenner, og så snart det finnes på en annen persons harddisk, vil du aldri være i stand til å fjerne det.

Disse risikoene opphører heller ikke når barn vokser opp og blir i stand til å ta vare på seg selv. Dette er fortsatt et relativt nytt fenomen, men det har vært spekulert at foreldre som deler mye sensitiv informasjon sammen med bilder, for eksempel barns fulle navn, fødselsdato og fødested, kan sette svindlere i stand til å stjele barns identiteter. Magasinet The New Yorker rapporterte om en studie som anslo at innen 2030 ville "sharenting" være ansvarlig for nesten to tredeler av alle identitetssvindler som berører dagens unge.

Dele barns bilder online ‒ personvern og juridiske spørsmål

Babyer kan per definisjon ikke gi informert samtykke til gjengivelse av et bilde. Ikke desto mindre må du ha hensyn til personvern, spesielt etter hvert som du får eldre barn. I noen juridiske systemer, for eksempel i Frankrike og Tyskland, eier barn selv retten til egne bilder. Foreldre er bare ansett som forvaltere, ikke eiere, av den retten.

I USA er forholdet mindre klart, men det er fortsatt juridiske risikoer forbundet med deling på sosiale medier. I ett ekstremt tilfelle ble innhold postet på YouTube-kanalen "DaddyOFive" brukt som bevis på foreldrers mishandling, og to berørte barn ble hasteoverført til barnevernets forvaring. Advokater betraktet foreldrenes handlinger som mishandling, men påpekte også at måten videoene ble delt på, i seg selv var en form for mishandling.

Så snart barn er gamle nok til å forstå sosiale medier, bør du begynne å be om deres tillatelse til å poste bilder online. Ikke bare viser dette respekt for dine barns personvern, men det gir også en innføring i konseptene rundt "nettikette". Involver dem i prosessen med å bestemme hvilke bilder det er OK å poste og hvem som kan se bildene, og la dem delta når bildene faktisk legges ut. Dette er et fint prosjekt for å gjøre dem kjent med sosiale nettverk og hvordan de virker. Det vil også hjelpe dem med å forstå at posting av bilder online innebærer sikkerhetsproblemer, lenge før de kan få sin egen Facebook-, Snapchat- eller Instagram-konto.

farene med å poste bilder av barn på sosiale medier

Når dine barn begynner å utforske Internett, ønsker du kanskje også å beskytte dem med Kaspersky Safe Kids 2020 . På den måten får du på plass noen foreldrekontroller – som sikrer at de ikke går inn på nettsteder eller innhold de ikke bør se.

Husk at hvis du tar bilder av andre personers barn, må du aldri dele disse bildene uten deres samtykke. Hvis du for eksempel tar et bilde på et sportsarrangement eller et pyjamasparty, må du huske å spørre de andre foreldrene om det er OK å dele bildene. Hvis andre personer viser dine barn i bilder på Facebook, og du ikke synes det er OK, har du rett til å be om at bildene fjernes, så lenge barna er under 13 (som er alderen når de kan få sin egen Facebook-konto).

Skoler, sportsklubber og andre ungdomsorganisasjoner bør ha sine egne policyer for sosiale medier. De må også innhente ditt samtykke før de publiserer bilder av dine barn. Hvis du gir et samtykke, må du prøve å sikre at det er knyttet til bestemte hendelser eller fotoanledninger, ikke et generelt samtykke.

Hvis du får en profesjonell til å ta et portrettbilde av dine barn, må du sørge for å kjenne reglene for copyright og spørre om det er OK å dele bilder privat. Noen profesjonelle fotografer oppretter sine egne plattformer hvor familie og venner kan logge seg på for å se bildene.

Hvordan du kan sikre dine barns bilder

I lys av disse ulike risikoene lurer du kanskje på om "det overhodet er trygt å poste bilder av mine barn?" Noen foreldre bestemmer seg for å ikke bruke sosiale medier i det hele tatt, og holder sine bilder strengt private. Men hvis du ønsker å dele, er det mulig å oppnå sikrere bruk av sosiale medier og redusere risikoen ved "sharenting".

  • Sjekk dine personverninnstillinger for sosiale medier. Begrens dine postinger til "kun venner" og sørg for at de ikke har rett til å dele bildene videre.
  • Snakk med nære venner og familie om personvern slik at de ikke deler fotografiene dine i øst og vest.
  • Sjekk din venneliste og fjern personer som ikke er nære venner. Hyggelige personer du traff på ferie, folk som er venner av venner, og personer du bare har lagt til av høflighet er en sikkerhetsrisiko når du legger ut bilder av dine barn.
  • Slå av metadata (også kjent som EXIF-data) og geotagging av bildene dine. Dette betyr at ingen kan lokalisere dine barn ved hjelp av bildenes metadata. Eller sørg for å dele fra en plattform som fjerner EXIF-data fra bildene dine. Les mer om EXIF-data her.
  • Ikke inkluder andre data som uvedkommende kan bruke til å identifisere dine barn, for eksempel fullt navn, fødselsdato eller skolen de går på. Bruk av kallenavn eller beskrivende uttrykk er en god måte å forebygge jakt på identiteter ‒ "min lille blomst", "vår lille prinsesse" eller "den utrolige hoppemesteren" vil forhindre at uvedkommende finner barnas ID.
  • Ingen bilder av nakne eller halvnakne barn må legges ut. Hvis du er i minste tvil om et bilde, ikke legg det ut.

Når du tar bilder, prøv å unngå elementer som gatenavn og -nummer, som kan brukes til å spore opp barn. For mindre barn kan du til og med bestemme deg for ikke å dele bilder av dem i skoleuniform, siden dette viser hvor de går på skole.

Farene ved å poste babybilder på Facebook eller Instagram er opplagte. Det finnes imidlertid noen sikrere delingsplattformer. Du kan bruke WhatsApp for å gi utvalgte venner tilgang til dine fotografier, og tjenesten er ende-til-ende-kryptert for å unngå at hackere får tak i dataene dine. Du kan opprette et privat album på Flickr med tilgang bare for inviterte.

En annen måte å dele bilder på, med økende popularitet blant bekymrede foreldre, er Tinybeans ‒ en plattform som lar deg sette opp en privat gruppe og skape noe veldig likt et "babyalbum" fra tidligere tider. Tinybeans ble startet i 2012 og har nå over 3 millioner brukere, som setter pris på plattformens sikkerhet og at kun inviterte har tilgang.

hvordan beskytte dine babybilder

Beskytte dine barns bilder ‒ oppsummering

De fleste av oss bruker sosiale medier på en veldig spontan måte. Vi ser noe, tar et bilde, trykker på en knapp, og det er det. Postingen er tilgjengelig for alle våre venner veldig tidlig.

Når det handler om dine barn, er det imidlertid vel verdt å bruke litt mer tid på å tenke gjennom hva du gjør. Er dette et bilde barnet vil ønske å se og smile av om ti års tid? Eller vil de bli sinte, eventuelt skamme seg over at du la det ut? Er dette et bilde som kan være skadelig hvis det dukker opp i et online-søk om 20 års tid?

Husk at du i siste instans skaper dine barns digitale fotavtrykk. I en stadig mer sammenkoblet verden er dette et viktig ansvar for foreldre. Nesten like viktig som å gi barn en god utdannelse og oppdra dem som gode samfunnsborgere. Å gi dine barn et digitalt fotavtrykk de kan leve med er ikke bare å være en god forelder ‒ det viser at du elsker dem.

Relaterte koblinger

Topp sju online-farer for barn: Hvordan holde dem trygge

Holde seg trygg på sosiale medier

Internett-sikkerhet på Twitter

Ting foreldre bør tenke på før de poster bilder av barn online

"Sharenting" ‒ stolte foreldre laster ofte opp fotografier av barna sine på Facebook. Men er det trygt å dele fotografier av barn online eller på sosiale medier?
Kaspersky Logo