Hopp til hovedinnholdet

Millioner av mennesker rundt om i verden bruker datingnettsteder og -apper. Og det fins mange historier om folk som lykkes med å finne kjærlighet og partnerskap på nett. Men i tillegg til suksessene fins også nettdatingsvindler – og disse øker i omfang.

Nettdatingsvindler – også kjent som romantikksvindler – skjer når noen tror at de har fått en forbindelse eller match gjennom en nettdatingside eller app – men personen de snakker med, er en svindler med en falsk profil. Svindleren manipulerer den andre personen til å gi dem tillit over tid – til sjuende og sist slik at de enten kan be dem om penger eller få nok personlig informasjon til å stjele identiteten deres.

Denne typen kriminalitet øker i omfang. I 2016 mottok US Federal Trade Commission 11 235 klager om dating- og romantikksvindler. I 2020 hadde tallet økt til 52 593. Tap forårsaket av nettdatingsvindler i USA nådde en topp på 300 millioner dollar i 2020. I Storbritannia var det tilsvarende tallet 68 millioner pund. Coronavirus-pandemien – som hindret møter ansikt-til-ansikt og førte til at folk brukte mer tid på nett – skapte forhold som romantikksvindlere kunne utnytte.

Selv om alle kan bli ofre for romantikksvindler, lider eldre oftere større økonomiske tap. Svindlere retter seg i større grad mot eldre siden det er mer sannsynlig at de har pensjonsfond eller hjem de kan stjele. Man tror at ca. to tredjedeler av ofrene for romantikksvindel er kvinner, med en gjennomsnittsalder på 50.

Nettdatingsvindel er spesielt grusomt siden det spiller på folks følelser. Denne oversikten forklarer vanlige nettdatingsvindler, tegnene på en romantikksvindler, hvordan rapportere en datingsvindler og hvordan beskytte deg mot slike svindlere.

Hva er de vanligste nettdatingsvindlene?

Det fleste begynner uskyldig nok. Svindlere kan skape falske profiler som virker så appellerende som mulig og venter på at ofre tar kontakt og begynner samtalen. Eller de kan kontakte ofrene selv, kanskje påstå felles interesser eller en fjern felles forbindelse. Når en svindler har deg på kroken, er mulighetene grenseløse, men her noen av de mest kjente variasjonene:

Militære romantikksvindler

Med militære romantikksvindler kan svindlere bruke navnet og bildet til en faktisk soldat eller skape en helt falsk profil. De sender ut meldinger som virker ekte og presenterer seg kanskje som nær pensjonsalderen, ofte med eldre barn og vanligvis enkemenn etter tragiske omstendigheter. Meldingene er fulle av imponerende militær sjargong, titler og basebeliggenheter. De begynner å skape en sterk følelsesmessig forbindelse, men før man kan møtes fysisk, sendes "soldaten" ut.

Så begynner personen å be om penger – kanskje for å opprette en pålitelig internettforbindelse, betale for flyturer hjem eller supplere påståtte begrensninger på militær dekning av medisinske utgifter og pensjonsplanlegging. I mange tilfeller har svindlerne én eller flere medsammensvorne som utgir seg som leger eller advokater for å skaffe en konstant pengestrøm. Militære romantikksvindler kan pågå i måneder eller år før offeret blir mistenksomt.

Militære romantikksvindler er så vanlige at USAs hær har laget et detaljert faktaark om å avsløre romantikksvindlere som utgir seg for amerikanske soldater stasjonert i utlandet. Det fins her.

Svindler om intim aktivitet

Her blir ofre kontaktet av potensielle beilere bosatt i utlandet og lagt til som venn på flere sosiale medier. Etter en periode med intens beiling ber svindleren offeret om å kontakte dem via nettkamera slik at de kan chatte. Svindlerens nettkamera er underlig nok ødelagt, men de lovpriser offeret, og med en kombinasjon av smiger og utholdenhet overbeviser de "partneren" om å delvis kle av seg og utføre intime handlinger. Svindleren avslører så sin egentlige identitet. De påstår å ha gjort et videopptak og truer med å dele videoen med felles venner på sosiale medier eller legge opptaket ut på nett om ikke offeret sender penger. Når offeret gir etter, begynner syklusen – kravene øker til offeret til slutt nekter.

Falske datingsider

En variant av vanlige svindelnettsider er svindel-datingnettsteder som hevder å tilby legitime møter, men enten har altfor få medlemmer eller er fullt av svindlere. En populær svindel går ut å skape en profil spesifikt for å tappe deg for informasjon. Se opp for påmeldingsskjemaer som ikke ber om mye datinginfo, men har mange spørsmål om økonomi eller ber om informasjon som din mors pikenavn eller den første skolen din (dvs. svar på vanlige sikkerhetsspørsmål).

Noen gratis nettdatingsider kan først virke legitime, men viser hva de egentlig er når du har vært medlem en stund. Du kan motta et tilbud om et gratis premium-medlemsskap eller en annen eksklusiv fordel mot å delta i en spørreundersøkelse der spørsmålene ligner dem som brukes til banker. Gi aldri opplysninger som kan gi tilgang til privat eller økonomisk informasjon, uansett hvilke insentiver du tilbys.

Vær også på vakt overfor mye oppmerksomhet like etter at du har skapt profilen. Inneholder profilen din noen få tekstlinjer, ikke noe fotografi eller preferanser, men du får meldig etter melding fra mulige beilere, kan du ha støtt på en datingnettstedsvindel.

banner

Kodebekreftelsessvindler

Dette er en vanlig Tindersvindel. Den involverer en e-post eller SMS som ber deg bekrefte Tinder-kontoen din. Meldingen kan påstå at Tinder oppdaterer oppføringene dine og ber deg bekrefte kontoen. I andre varianter av svindelen kan en Tinder-match be deg om en bekreftelse før vedkommende deltar i videre kommunikasjon.

Her oppmuntrer svindleren deg om å klikke på en lenke fra en tredjepart for å bekrefte kontoen din. Når du klikker deg gjennom, blir du bedt om personinfo som navn, adresse, telefonnummer, e-post, personnummer, fødselsdato og selv bankkonto- eller kredittkortinfo.

Tinder har bekreftede konti, men dette skjer internt i Tinder. For å få det blå merket ved siden av profilnavnet ber appen brukerne om å ta en serie selfier, som så sammenlignes med bildene på profilen for å se om de stemmer overens. Så vær oppmerksom på andre "bekreftelsesmetoder".

Svindler med skadeprogramvare

Skadeprogramvare er en vanlig nettrussel, også på datingnettsteder. På Tinder kan for eksempel en match kommunisere med deg og så tilby deg mer informasjon på sin personlige nettside eller falske Facebook- eller Instagram-profiler.

Men disse sidene er ikke ekte. Du tas i stedet med til et nettsted med skadeprogramvare og søppelpost som kan la svindlere stjele personinformasjonen din, noe som fører til identitetstyveri og økonomisk svindel. Generelt, når noen på et nettdatingsted vil føre deg til et annet nettsted, kan det være et faresignal.

Bildesvindler

Her oppmuntrer svindleren offeret om å sende kontaktinformasjon i bytte mot intime bilder av svindleren. Egentlig fisker svindleren etter personinformasjon, eller det kan være en bedragersk bot-operasjon som spiller på følelser og spenning (ved å tilby avslørende bilder) for å få tilgang til offerets personinfo – som kan brukes til økonomisk svindel.

Arvesvindler

Her påstår svindleren at de må gifte seg for å arve millioner av dollar i gull som en far, onkel eller bestefar har etterlatt dem. Ekteskap påstås å være en forutsetning i den mannlige slektningens testamente. En ung kvinne kontakter offeret og sier at hun ikke kan føre gull ut av landet sitt siden hun ikke kan betale ekteskapsavgiften.

Når svindleren har skaffet nok informasjon om offeret, ber de om penger for å hjelpe dem med å føre gull inn i offerets land. Svindleren tilbyr seg å fly til offerets land for å vise at de virkelig fins – så offeret sender penger til flyturen. Det er unødvendig å si at svindleren aldri kommer.

Ulike typer nettdatingsvindler

Selv om noen av disse historiene virker usannsynlige, er det viktig å huske at ofrene ofte er ensomme eller sårbare. Svindlere er flinke til å spille på følelser og manipulere ofrene over tid. Her er noen vanlige historier innen nettdatingsvindler:

  • Svindleren sier at offeret må sende dem penger for å betale for flyturer (noen ganger et pass) for å besøke offerets land.
  • Offeret må betale svindlerens telefonregning eller kjøpe en ny laptop slik at de kan kommunisere med offeret.
  • Svindleren trenger penger til å betale for medisinsk behandling, enten for seg selv eller et nært familiemedlem.
  • Svindleren sier at de har verdisaker som har blitt beslaglagt av Tollvesenet, og de må betale avgifter før de kan hentene sakene og besøke offeret i vedkommendes land.
  • Svindleren sier at sjefen har betalt dem med postanvisning og ber offeret innkassere de falske postanvisningene og overføre pengene til svindleren. Banken betaler tilbake postanvisningspengene, men ikke de overførte pengene.
  • Svindleren trenger penger for å fullføre en utdanning før de kan besøke offeret.

Du hører ofte begrepene catfishing eller catfish-svindler i forbindelse med romantikksvindel. Catfishing er når noen skaper en fiktiv person eller identitet på et sosialt medium eller datingside for å rette seg mot et bestemt vitne. Ved siden av økonomisk fortjeneste kan catfishing-motiver av og til være å forårsake uro, skade eller muligens la gjerningspersonen gjennomføre en fantasi eller oppfylle et ønske. Begrepet kommer fra en MTV-dokumentar fra 2010 kalt Catfish.

Nettdatingsvindler

Varseltegn for romantikksvindel: Hva man skal være obs på

Uansett plattform eller app - Facebook-catfish-svindler, Instagram-datingsvindler, Plenty of Fish-svindler, Snapchat-svindler osv. – her er varseltegn på nettdatingsvindler:

De prøver å flytte deg fra datingappen eller -nettstedet raskt:

Grunnen er at nettdatingappene ofte har kundeserviceteam som overvåker underlig oppførsel. Merker de at en bruker sender samme melding til flere brukere, eller annen uvanlig aktivitet, kan de varsle om dette som mistenkelig. For å unngå dette prøver svindlere å flytte deg til en annen plattform, f.eks. WhatsApp e.l. De kan bruke unnskyldninger som "Medlemskapet mitt holder på å gå ut", "Jeg liker ikke å logge inn her hver dag" eller "Det er enklere å chatte på WhatsApp enn her".

Diskusjonen blir fort romantisk. 

En vanlig trend i catfish-svindler ar at svindleren blir seriøst veldig fort. De kan bombardere deg med ekstravagante komplimenter og påstå at de forelsker seg i deg. Kanskje hevder de å føle et spesielt bånd til deg eller sier at du er sjelevennen deres og at de aldri har følt noe slikt for noen før. Ofrene rapporterer vanligvis at dette skjer tidlig.

Svindleren stiller også mange spørsmål om deg selv. 

For jo mer de vet om deg, jo lettere blir du å manipulere. Svindleren finner også på en historie om seg selv og kan invitere deg til telefonsamtaler. Det stadiet kan vare i ukevis, kanskje måneder.

Historien deres er inkonsistent.

Hvis noen lyver, kan det være lett å glemme hva vedkommende har sagt før. Svindlere opptrer ofte i team der flere personer skjuler seg bak én identitet. Så vær oppmerksom om personen du snakker med, virker inkonsekvent. Hvis deler av historien deres ikke stemmer med det de har sagt før, kan de lyve.

Profilbildet deres ser ut som en modell.

Catfish-svindlere bruker attraktive bilder for å holde offeret på kroken. Dette er ofte bilder av skuespillere eller modeller eller kanskje et standardbilde. Er et bilde for godt til å være sant, er det enkelt å kontrollere om bildet er ekte. Et omvendt bildesøk viser om profilbildet har blitt brukt et annet sted på nettet.

De har ikke noe digitalt fotspor.

Mens noen personer ikke bruker sosiale medier for å minimalisere mengden personlig informasjon om seg på internett, kan det være mistenkelig om det ikke fins noe spor av dem der.

De bruker lånt tekst.

Svindlere bryr seg ofte ikke om å skrive profilteksten sin eller meldinger, men kopierer dem heller fra andre nettsteder eller nettprofiler. For å sjekke kan du kjøre den mistenkelige teksten gjennom en søkemotor for å se om du får treff. Får du det, avslutt all kommunikasjon.

De vil ikke kommunisere på Skype, videosamtale eller møtes ansikt til ansikt.

De finner alltid en grunn til at de ikke kan. Folk som svindles, rapporterer generelt at den andre personen stadig kom med unnskyldninger for å unngå å bruke kamera. Den åpenbare grunnen er at de ikke ser ut som personen på profilbildet. De vil også unngå å identifiseres slik at de ikke blir sporet opp etterpå.

Livet deres ligner på en såpeopera.

Et felles tema i catfish-svindler er at svindlerne skaper intrikate historier om sykdom, familietragedier eller alvorlige ulykker som skaper sympati og hjelper med å unngå møter ansikt-til-ansikt. Om din potensielle date har en lite troverdig livshistorie, kan det være en svindel.

De bor langt unna.

Svindlere prøver å dyrke avstandsforhold fordi de da har en unnskyldning for ikke å møte målet. Slik får de tid til å manipulere offeret og vinne deres tillit. Historien deres omfatter en grunn som gjør det utfordrende å møtes ansikt til ansikt. Eller de kan avtale å møte offeret, men avbryter i siste øyeblikk.

De ber om penger.

Og, selvsagt, de ber om penger, det ultimate tegnet på at du snakker med en datingsvindler. All manipuleringen – som kan ta uker eller måneder –leder fram til en bønn om penger. De kan oppgi ulike grunner, men svaret ditt skal selvsagt være nei.

Slik rapporterer du en datingsvindler

Har du blitt offer for en nettdatingsvindel, ikke vær redd for å snakke om det. Romantikksvindel underraporteres ofte siden ofrene kan skamme seg for mye til å fortelle om det når de skjønner at de har blitt lurt.

Ulike jurisdiksjoner rundt omkring i verden har ulike byråer som du kan rapportere en romantikksvindel til –for eksempel:

Du bør også rapportere svindelen til angjeldende nettdatingside eller app. Send svindlerens brukernavn og så mye relevant info du kan, inkludert samtaler og transaksjoner, slik at moderatorene kan hindre at andre blir mål.

Har du tapt penger, bør du også kontakte banken din så snart som mulig for å forklare hva som har skjedd.

Sikkerhetstips for nettdating: Slik beskytter du deg mot nettdating-svindlere

Her er 12 tips for å unngå farene med nettdating:

  1. Ikke godta venneforespørsler på sosiale medier fra folk du ikke kjenner.
  2. Ikke oppgi for mye personlig informasjon på en datingprofil eller til noen du kun har chattet med på nett. Svindlere kan utnytte informasjon som etternavnet ditt eller arbeidssted for å manipulere deg eller begå identitetstyveri.
  3. Bruk datingsider med godt rykte og kommuniser gjennom meldingstjenesten deres. Svindlere vil at du raskt går over til tekst, sosiale medier eller telefon slik at det på datingsiden ikke er noen beviser på at de har bedt dem om penger.
  4. Gå langsomt fram. Still din potensielle partner spørsmål og være på vakt overfor inkonsekvenser som kan avsløre en svindler.
  5. Vær på vakt overfor uvanlig sterke komplimenter. Lim teksten inn i en søkemotor og se om de samme ordene dukker opp på nettsteder som skal avsløre romantikksvindler.
  6. Ikke få en falsk trygghetsfølelse fordi du tok kontakt først. Svindlere oversvømmer datingapper og nettsteder med falske profiler og venter på at ofre kommer til dem.
  7. Ikke send kompromitterende bilder til fremmede på nett. Disse kan brukes til utpressing.
  8. Avslutt kontakten straks om du mistenker at personen kan være en svindler. Varsle datingnettstedet eller appen du møtte svindleren på.
  9. Unngå å klikke på lenker eller nedlastingsmateriale i brukerbiografier eller meldinger sendt til deg eller som ikke synes å ha noen forbindelse til samtalen deres.
  10. Avtaler du å møte en mulig partner ansikt til ansikt, fortell familie og venner hvor du skal og la møtet skje på et offentlig sted. Du bør ikke reise til utlandet for å møte noen du aldri har møtt før.
  11. Send aldri penger eller gavekort eller gi kontoinformasjon til noen du kun har møtt på nett.

Det er generelt viktig å beskytte seg på nett ved å bruke en omfattende antivirusløsning, f.eks. Kaspersky Total Security, som beskytter deg mot hackere, virus og skadeprogramvare.

Nettdatingsvindlere utnytter ofte sårbare brukere. Men ved å forstå vanlig catfish-svindler og hvordan unngå svindlere, kan du beskytte deg mot romantikksvindler og skape ekte forhold i stedet.

Relaterte artikler:

Nettdatingsvindler og hvordan unngå dem

Romantikksvindel øker i omfang. Lær tegnene på en romantikksvindler, vanlige nettdatingssvindler, catfish-svindler og hvordan rapportere en datingsvindler.
Kaspersky Logo