Skip to main

Utrolig mye av det daglige livet vårt dreier seg om Internett. En spørreundersøkelse fra 2021 kom frem til at den gjennomsnittlige husstanden i USA hadde 25 Internett-tilkoblede enheter – 11 mer enn i 2019. Jo flere kontoer på nett og enheter du har, jo flere muligheter er det for at nettkriminelle kan skade deg. Dette er grunnen til at det er så viktig å forstå sikkerhetsreglene for Internett, da de beskytter deg og familien din mot trusler som kan skade dataene og enhetene dine. Les videre for å lære om de største farene på nett, og hvordan du unngår dem.

De største farene på nett

Når du og familien din surfer på nett, utsettes dere for en rekke potensielle nettrusler. Trussellandskapet utvikler seg stadig etter hvert som nettkriminelle klekker ut nye måter å angripe internettbrukere på. Dette er noen av de største farene på nett:

  • Identitetstyveri
  • Datasikkerhetsbrudd
  • Skadelig programvare og virus
  • E-poster med phishing og svindel
  • Falske nettsteder
  • Svindler på nett
  • Datingsvindler
  • Upassende innhold
  • Nettmobbing
  • Feil personverninnstillinger

Viktige tips for nettsikkerhet

Hvis du vil unngå disse farene på nett, må du kjenne til hovedreglene for Internett, som alle bør følge. Disse omfatter:

#1: Sørg for at Internett-tilkoblingen er sikker

Du har for eksempel ingen direkte kontroll over sikkerheten hvis du kobler til et trådløst nettverkpå et offentlig sted. Det er ikke alltid trygt å bruke offentlige trådløse nettverk, men det er ikke alltid til å unngå når du er på farten. Hvis du bruker et offentlig trådløst nettverk, bør du unngå å gjennomføre personlige transaksjoner som å bruke nettbank eller netthandel.

Hvis du absolutt må gjøre dette, bør du bruke et Virtual Private Network, også kalt VPN. Med en VPN beskyttes alle dataene du sender over et usikret nettverk.. Hvis du ikke bruker en VPN, bør du vente med alle personlige transaksjoner til du kan bruke en klarert Internett-tilkobling.

#2: Bruk sterke passord

Passord er et av de svakeste punktene når det gjelder nettsikkerhet. Folk velger ofte passord som er enkle å huske – og dermed lette for hackere å gjette. I tillegg utsettes brukere for risiko når de bruker samme passord på flere nettsteder – fordi hackere som får tak i legitimasjonen din på ett nettsted, potensielt kan bruke samme brukernavn til å logge på andre nettsteder.

Velg sterke passord som det er vanskeligere for nettkriminelle å bli klok på. Et sterkt passord er:

  • Langt – består av minst 12 tegn, og helst enda flere.
  • En blanding av tegn – store og små bokstaver pluss symboler og tall.
  • Unngå det åpenbare f.eks. bruk av etterfølgende tall («1234») eller personinformasjon som kan gjettes av noen som kjenner deg, f.eks. fødselsdato eller navnet på et kjæledyr.
  • Unngå tastatursekvenser det er lett å huske.

Det kan hjelpe å bruke et program for passordbehandling. Programmer for passordbehandling hjelper brukere med å opprette sterke passord, lagrer dem i digitale hvelv som beskyttes av ett hovedpassord og henter dem frem når man logger på kontoer.

#3: Aktiver flerfaktorautentisering der du kan

Flerfaktorautentisering (MFA) er en autentiseringsmetode der brukerne går inn på en nettkonto gjennom to eller flere ledd. Istedenfor å bare å be om et brukernavn eller passord går f.eks. flerfaktorautentisering videre ved å be om tilleggsinformasjon som:

  • Et ekstra engangspassord som nettstedets autentiseringsservere sender til brukerens telefon eller e-postadresse.
  • Svar på personlige sikkerhetsspørsmål.
  • Fingeravtrykk eller annen biometrisk informasjon, f.eks. stemme eller ansiktsgjenkjenning.

Flerfaktorautentisering reduserer sannsynligheten for et vellykket nettangrep. Det er lurt å bruke flerfaktorautentisering der det er mulig for å beskytte nettkontiene dine bedre. Du kan også vurdere å bruke en autentiseringsapp fra en tredjepart, f.eks. Google Authenticator og Authy, for bedre internettsikkerhet.

#4: Hold programvare og operativsystemer oppdaterte

Hold operativsystemet og eventuelle apper du bruker oppdaterte. Utviklere jobber konstant med å gjøre produkter trygge, overvåke de nyeste truslene og gi ut sikkerhetsoppdateringer hvis det finnes sårbarheter. Bruk de nyeste versjonene av operativsystemet og appene for å dra nytte av de siste sikkerhetsoppdateringene. Dette er særlig viktig for apper som inneholder betalingsdetaljer, helseopplysninger eller annen sensitiv informasjon.

#5: Sjekk at nettsteder ser ut og føles pålitelige

Dette gjelder for alle nettsteder du besøker, men det er spesielt viktig at nettsteder du bruker til transaksjoner, som netthandel, er pålitelige. En viktig ting å være på utkikk etter er et oppdatert sikkerhetssertifikat – sjekk at nettadressen begynner med "HTTPS" og ikke "HTTP" ("S" står for "sikker"), og at det vises et hengelåssymbol i adresselinjen. Andre tegn på at de er trygge:

  • Tekst som er uten stavefeil og grammatikkfeil – anerkjente merkevarer gjør en innsats for å sikre at nettstedene deres er velskrevne og korrekturleste.
  • Bilder som ikke er pikselerte, og som passer til skjermens bredde.
  • Annonser som føles organiske, og ikke er for overveldende.

#6: Sjekk personverkinnstillingene dine og forstå personvernerklæringer

Markedsføringseksperter elsker å vite alt om deg, og det samme gjør hackere. Begge kan lære mye om deg ut fra surfingen og bruken din av sosiale medier. Du kan imidlertid ta kontroll over informasjonen din. Både nettlesere og operativsystemer for mobil har innstillinger som beskytter personvernet ditt på nett. Nettstedene til sosiale medier som Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn og andre har innstillinger som gir deg økt personvern. Det er verdt å bruke tid på å se gjennom personverninnstillingene dine for alle disse nettstedene, for å forsikre deg om at de er satt til et nivå du er komfortabel med.

Det er mange av oss som bare godtar personvernerklæringer uten å lese dem, men siden det er så mye data som brukes til markedsføring og annonsering er det lurt å lese personvernerklæringene til nettsteder og apper du bruker, slik at du forstår hvordan dataene dine samles inn og brukes. Du bør imidlertid være oppmerksom på at ingenting på nett er helt privat, selv om du setter innstillingene dine til private. Hackere, administratorer på nettsteder og påtalemyndighetene kan fortsatt ha tilgang til informasjon du oppfatter som privat.

#7: Vær forsiktig med hvor du klikker

Et uforsiktig klikk kan avsløre de personlige dataene dine på nett eller infisere enheten din med skadelig programvare. Det er derfor det er så viktig å være påpasselig når du surfer, og å unngå visse typer innhold på nett, for eksempel lenker fra ikke klarerte kilder og søppelpost via e-post, quizer på nett, klikkåte, «gratis» tilbud eller uønskede annonser.

Hvis du mottar en e-post du er usikker på, bør du unngå å klikke på lenker i den eller å åpne eventuelle vedlegg.

Det er faktisk best å ikke åpne ikke klarterte e-poster i det hele tatt. Hvis du er usikker på hvorvidt en e-post er legitim, bør du gå rett til kilden. For eksempel kan du ringe banken din for å spørre om e-posten er ekte.

Når du er på et nettsted, bør du forsikre deg om at lenker tar deg til relevante eller forventede emner når du klikker på dem – hvis du for eksempel klikker på en lenke om safari i Afrika, men i stedet omdirigeres til en klikkåte-lignende side om kjendiser og vekttap eller en artikkel av typen «Hva driver de med nå?», bør du lukke siden raskt.

En mann som bruker flerfaktorautentisering til å gå inn på kontoene sine. Å aktivere flerfaktorautentisering er en av de viktigste reglene for nettsikkerhet

#8: Sørg for at enhetene dine er sikre

En rapport kom frem til at nesten en tredjedel av smarttelefonbrukere ikke bruker passord, låseskjermer eller andre sikkerhetsfunksjoner til å låse telefonene sine. På alle enheter – telefoner, datamaskiner, nettbrett, smartklokker, smart-TV-er osv. – er det god praksis å bruke passord og andre sikkerhetsalternativer som teknologi som leser fingeravtrykket eller skanner ansiktet ditt.

#9: Sikkerhetskopier data regelmessig

Det er viktig å sikkerhetskopiere viktig personlig informasjon på eksterne harddisker, og å opprette nye sikkerhetskopier med jevne mellomrom. Løsepengevirus – en type skadelig programvare – innebærer at nettkriminelle låser datamaskinen din så du ikke har tilgang til verdifulle filer. Sikkerhetskopiering av dataene dine – og dataene til familien din – hjelper deg med å begrense virkningen av et løsepengevirus.

#10: Avslutt kontoer du ikke bruker

Mange av oss har massevis av gamle kontoer som vi ikke bruker lenger. Disse kontoene kan være et svakt ledd når det gjelder sikker bruk av Internett – ikke bare er det sannsynlig at gamle kontoer har svakere passord, men det kan hende at noen av disse nettstedene har svake retningslinjer for databeskyttelse. I tillegg kan nettkriminelle sette sammen informasjon du har lagt inn, for eksempel i gamle profiler i sosiale medier, som fødselsdato eller sted osv. – for å danne seg et bilde av identiteten din.

#11: Vær forsiktig med hva du laster ned

Et av hovedmålene til nettkriminelle, er å lure deg til å laste ned skadelig programvare. Skadelig programvare kan være maskert som en app: alt fra et populært spill til noe som sjekker trafikk eller været. Den kan også være skjult på et skadelig nettsted som prøver å installere skadelig programvare på enheten din.

Skadelig programvare forårsaker skade – for eksempel forstyrre hvordan enheten din fungerer, stjele personlige data eller gi uautorisert tilgang til maskinen din. Dette krever vanligvis handling fra din side, men det finnes også drive-by-nedlastinger, der et nettsted prøver å installere programvare på datamaskinen din uten å be om tillatelse først. Tenk deg godt om før du laster ned noe som helst på enheten din, og last bare ned innhold fra klarerte eller offisielle kilder.

#12: Vær forsiktig med hva du legger ut

Det finnes ingen Slett-tast på Internett. Alle kommentarer eller bilder du legger ut på nett, blir der for alltid da det å fjerne originalen ikke fjerner eventuelle kopier andre personer kan ha tatt. Det er ikke mulig å «ta tilbake» en kommentar eller en kommentar du gjerne skulle vært foruten, eller et pinlig bilde som du har lagt ut. Ikke legg ut noe på nett som du ikke vil at en av foreldrene dine eller en fremtidig arbeidsgiver skal se.

På samme måte bør du være forsiktig med å dele personlig informasjon om deg selv på nett. Du bør for eksempel unngå å adressen eller fødselsdatoen din i informasjonen om deg i sosiale medier. Du hadde ikke delt ut personlig informasjon til fremmede på gaten – så du bør heller ikke dele den med millioner av mennesker på nett.

Vær forsiktig med hvor du viser eller oppgir e-postadressen din. Det er lurt å ha en sekundær e-postkonto du bruker kun for medlemsskap og arrangementer, atskilt fra den du bruker for venner og familie og den du bruker til arbeidet.

#13: Vær forsiktig med hvem du møter på nett

Personer du møter på nett er ikke alltid den de utgir seg for å være. Det er ikke engang sikkert at de er ekte. Falske profiler i sosiale medier er et populært virkemiddel hackere bruker for å groome uvitende brukere på nett stjele fra «nettlommene» deres. Vær like forsiktig i det sosiale livet ditt på nett som du er i det sosiale livet ditt i virkeligheten. Dette gjelder særlig i dag, med den økende mengden datingsvindler på nett de siste årene.

#14: Dobbeltsjekk informasjon på nett

Det er dessverre mye falske nyheter, feilinformasjon og desinformasjon på Internett. Det er lett å føle seg tapt i strømmen av informasjon vi utsettes for hver dag. Hvis du leser noe du er usikker på, bør du gjøre dine egne undersøkelser for å finne ut om det stemmer. Pålitelige nettsteder henviser gjerne til den opprinnelige kilden til informasjonen. Mistenkelige sider oppgir ingen henvisninger i det hele tatt. Les veiledningen vår om hvordan du oppdager falske nyheter her.

#15: Bruk et godt antivirusprogram, og hold det oppdatert

I tillegg til å følge sikkerhetstipsene for atferd på nett, er det viktig å ha et antivirusprogram av høy kvalitet. Programvare for Internett-sikkerhet vokter enhetene og dataene dine, og blokkerer vanlige trusler som virus og skadelig programvare samt kompiserte trusler som spionprogrammer, krypteringsvirus og XSS-angrep. Akkurat som med operativsystemer og apper, er det helt avgjørende å holde antivirusprogrammet oppdatert for å ligge i forkant av de siste nettruslene.

Anbefalte produkter:

Videre lesning:

Referanser (disse er ikke ment å være rettet mot lesere, og er kun gitt for å hjelpe med intern gjennomgang):

https://clario.co/blog/top-internet-safety-rules/

https://us.norton.com/internetsecurity-kids-safety-stop-stressing-10-internet-safety-rules-to-help-keep-your-family-safe-online.html

https://www.snbsd.com/about/online-safety-guide

https://neeva.com/learn/25-best-internet-safety-tips-for-every-situation

https://www.mcafee.com/blogs/tips-tricks/10-tips-stay-safe-online/

De 15 beste sikkerhetsreglene, og hva du ikke bør gjøre på nett

Å være trygg på nett er helt avgjørende for oss alle. Hva er de viktigste reglene og tipsene for Internett-sikkerhet som du trenger å kunne? Lær hvordan du unngår risikoer og surfer trygt på nett.
Kaspersky Logo