Hopp til hovedinnholdet

Siden det første datingnettstedet ble startet på 1990-tallet, har nettdating blitt stadig mer populært og normalt over hele verden. Millioner av mennesker bruker det til å finne kjærlighet og partnerskap – men selv om man kan finne seg en partner, finnes det også farer, inkludert nettsvindel og uønsket eller truende atferd. For at du skal kunne ha en trygg og vellykket datingopplevelse, er det viktig å være klar over de potensielle farene – og hvordan du unngår dem.

Farene ved nettdating

Baksiden ved nettdating går langt utover å bli ignorert eller få hjertesorg – det finnes farer ved å møte fremmede på nett. De potensielle truslene omfatter:

Nettdatingsvindler

Datingappsvindler – også kjent som romantikksvindler – skjer når noen tror at de har fått en forbindelse eller match gjennom en nettdatingside eller app – men personen de snakker med, faktisk er en svindler. Svindleren manipulerer den andre personen til å gi dem tillit over tid. Til syvende og sist gjør de dette slik at de enten kan be dem om penger eller få nok personlig informasjon til å stjele identiteten deres. Les mer om vanlige romantikksvindler her.

Falske datingapper og -nettsteder

Det er ikke alle datingapper og -nettsteder som er ekte. Det har vært en overflod av falske datingnettsteder og bedragerske datingapper, faktisk så mange at Better Business Bureau i USA utstedte en advarsel om dem i 2022. Falske datingnettsteder kan være vanskelige å oppdage, og folk finner dem vanligvis gjennom nettannonser eller resultater i søkemotorer. De virker legitime ved første øyekast, med automatisk registrering via Google- eller Facebook-kontoen din, kundeanmeldelser, «18 års aldersgrense» og lenker til sider du normalt forventer å se, for eksempel en personvernerklæring og vilkår og betingelser. De fleste profilene på disse nettstedene er imidlertid falske, og det koster ofte penger å svare på dem. Hvis du klager til kundeserviceteamet, finner du fort ut at de også er falske.

Falske profiler eller catfishing

Statistikken varierer, men det anslås at så mange som en av ti nettdatingprofiler er falske. Motivasjonen for å opprette falske datingprofiler varierer – noen er opprettet for å selge eller markedsføre et produkt til andre, mens andre profiler er opprettet for catfishing (å lage en falsk personlighet for å innlede et forhold med noen). Andre er mer skadelige og utformet for å svindle brukere for penger.

Trakassering og uønskede meldinger

En undersøkelse gjennomført av Pew Research Center i 2020 kom frem til at mange kvinner opplevde en eller annen form for trakassering på datingnettsteder og i datingapper. 57 prosent av kvinner i alderen 18–34 som dater på nett sa at de hadde fått meldinger med seksuelt innhold eller bilder, uten å ha bedt om det. I den samme undersøkelsen sa 19 % av kvinner mellom 18 og 34 at de hadde blitt truet med legemsbeskadigelse.

Forfølging

Den samme undersøkelsen gjennomført av Pew Research Center kom frem til at 37% av de som dater på nett sa at andre brukere på et datingnettsted eller i en datingapp fortsette å sende dem meldinger selv etter at de hadde gitt beskjed om at de ikke ønsket å kommunisere lenger. Noen ganger er risikoen større enn brukere som ikke tar nei for et svar, og dette kan føre til forfølging i det virkelige livet. I noen tilfeller kan dette inkludere at stalkere finer ut hvor du bor eller jobber, og at de begynner å trakassere deg hjemme eller på jobb.

Nettdating-avhengighet

Nettdating kan bli en avhengighet for noen. Hvis du bruker datingapper, er det lurt å ta pauser av og til. Pausene vil sette det litt i perspektiv og føre til at nettdatingen er fornøyelig i stedet for å bli stressende.

Faresignaler du bør være oppmerksom på når du bruker datingapper

Sikkerheten er helt avgjørende når du bruker datingapper. Her er noen av de potensielt røde flaggene du bør se etter når du chatter med andre brukere:

  • En person du bare har møtt på nett ber deg om økonomisk hjelp, kanskje på grunn av en personlig krise
  • De hevder å bo i landet ditt, men jobber eller reiser utenlands for øyeblikket og kan ikke treffe deg i nær fremtid
  • De hevder å nylig ha blitt enker/enkemenn, med barn
  • De forsvinner fra nettstedet og kommer tilbake med et annet navn
  • De gir alltid bare vage svar på spørsmålene du stiller dem
  • De bombarderer deg med overdrevne komplimenter og romantisk affeksjon tidlig i samtalene
  • De vil få deg til å droppe datingplattformen så snart som mulig og fortsette å prate via en annen plattform i stedet, for eksempel WhatsApp
  • De ber om adressen eller jobbadressen din, gjerne fordi de sier de skal sende deg gaver eller blomster
  • De forteller inkonsekvente eller melodramatiske historier om seg selv
  • De bruker usammenhengende språk

Mange av disse er veletablerte teknikker svindlere bruker for å fremskynde relasjoner slik at de kan utnytte ekte brukere. Mange svindlere gjør fremstøt veldig raskt, i håp om at smiger kan gjøre deg mindre skeptisk eller for å få sympati.

Her er noen eksempler på brukeratferd du kanskje bør rapportere:

  • Personer som ber om økonomisk hjelp
  • Personer som ber om avslørende bilder
  • Meldinger fra en mindreårig
  • Grove eller støtende meldinger
  • Forsøk på å true eller skremme deg på andre måter
  • Falske eller dupliserte profiler
  • Forsøk på å selge deg produkter eller tjenester
Et par utveksler meldinger i en datingapp. Sikker nettdating har aldri vært viktigere.

Sikkerhetstips for nettdating

Det er ikke din skyld om noen opptrer aggressivt eller upassende når du driver med nettdating, men her er noen ting du kan gjøre for å maksimere sikkerheten din ved nettdating. Her er noen nyttige tips:

Bruk et unikt bilde

Unngå å bruke ett eller flere bilder i datingprofilen din som også er på kontoene dine i sosiale medier. Det er lett for noen å foreta et omvendt Google-søk på bilder – og hvis du bruker de samme bildene på datingprofilen som på Facebook eller Instagram, er det mulig å finne deg i sosiale medier. Deretter kan potensielle svindlere begynne å sette sammen informasjon om deg. Dessuten bør du ikke bruke bilder som noen kan bruke til å finne ut hvor du bor eller jobber. Denne informasjonen kan brukes i svindler med sosial manipulasjon: for eksempel at en fremmed sier han så deg på kontoret og jobber like ved deg, selv om det faktisk ikke stemmer i det hele tatt og personen bare sier det for å vinne tilliten din.

Beskytt den personlig informasjonen din

I tillegg til å bruke unike bilder på profilen din, bør du også holde personlige opplysninger til et minimum. Dette inkluderer informasjon som etternavn, kontaktinformasjon, fødselsdato, arbeidssted, hvor du fikk på skole, brukernavn i sosiale medier osv. Slik informasjon gjør det enklere for hackere å gjette passordene dine. De kan også bruke informasjonen til å sende deg phishing via e-post. Bruk heller fornavnet ditt eller et kallenavn.

Ikke del en lenke til profilene dine i sosiale medier

Hold datingprofilen din og kontoene dine i sosiale medier atskilt. Du har sannsynligvis mer personlig informasjon på disse kontoene som kan brukes av hackere eller svindlere. Det er lurt å sjekke personverninnstillingene for alle kontoene dine i sosiale medier, for å forsikre deg om at de er satt til et nivå du er komfortabel med.

Hold deg på datingappen

Når du prater med en potensiell date eller noe du nettopp har møtt, er det best å holde meldingene til datingappen. Svindlere vil ofte få deg vekk fra krypterte meldingsplattformer som WhatsApp, der det ikke er like lett å overvåke atferden deres. Du har et ekstra lag med beskyttelse hvis du holder deg til datingappen, fordi enkelte apper ikke tillater at folk sender lenker i meldinger og de fleste har rapporterings- eller blokkeringsfunksjoner. Dessuten trenger du ikke å bekymre deg for at den andre personen har telefonnummeret ditt hvis du vil avslutte kommunikasjonen.

Begrens bruken av stedsinnstillinger

Slå av stedsinnstillingene i appen, eller bruk dem med måte. Det er bedre at du matches med folk som er lengre unna, enn at fremmede vet hvilket nabolag du bor eller jobber i.

Bruk et pålitelig nettsted

Det finnes tusenvis av datingapper som er tilgjengelige over hele verden. Ikke alle er av samme kvalitet. Gjør noen undersøkelser før du velger hvilken du skal bruke – les anmeldelser på nett og be vennene dine om anbefalinger. De store og mer velkjente nettstedene gjør ofte en bedre jobb med å beskytte den private informasjonen og ivareta sikkerheten for nettdating. Når du har sluttet å bruke datingappen du velger, bør du huske å slette profilen din.

Ikke vær redd for a rapportere folk

De sikreste datingappene oppfordrer brukerne til å melde fra om aggressiv eller ulovlig atferd. Som regel lar de deg blokkere individuelle brukere hvis du ikke er komfortabel med samtalene. Hvis noen trakasserer deg eller prøver å presse deg for penger, bør du kontakte datingnettstedets kundeserviceteam.

Unngå kommunikasjon med mistenkelige profiler

Hvis personen du ble matchet med bare har lagt ut begrenset informasjon og ett bilde, kan det hende det er en falsk konto. Vær forsiktig med å knytte kontakt med noen du vet så lite om. Stol på instinktene dine om hvorvidt du føler at en person er ekte.

Ha en videosamtale før dere møtes i person 

Når du har blitt matchet med en potensiell date og pratet, bør du vurdere å avtale en videosamtale før dere møtes i person. Dette hjelper deg med å forsikre deg om at noen er den de utgir seg for å være i profilen. Hvis de absolutt ikke vil ta en videosamtale, kan det være grunn til mistanke.

Fortell en venn hva du gjør

Før du møter nettdaten din i person, bør du fortelle en venn hvem du møter, hvor du skal og når du regner med å komme hjem. Vurder å planlegge en «sikkerhetssamtale» – altså at en venn ringer under daten for å sjekke at det går bra.

Møt hverandre på et offentlig sted, og ordne med din egen transport

Når du drar på den første daten, bør du avtale å møtes på et offentlig sted og ordne med din egen transport. Kontroll over hvordan du kommer deg til og fra daten gjør at du kan dra når du vil. Ha et par bildelingsapper lastet ned på telefonen, så du har alternativer når du trenger dem. Sørg for at telefonen din alltid er fulladet, eller vurder å ta med deg din egen lader eller et bærbart batteri. Unngå å fortelle noen akkurat hvor du bor.

Hold deg til det du er komfortabel med

Dater involverer ofte drikking. Prøv å holde deg innenfor toleransen din, og ikke føl deg presset til å drikke bare fordi daten din drikker. Vær våken og på alerten. Ikke la drikken din stå uten tilsyn, og hold de første par datene korte. Noen føler seg tryggere når de har noe å forsvare seg med, for eksempel pepperspray eller en stor lommelykt.

Stol på instinktene dine

Du bør alltid lytte til instinktene dine, og det er greit å avslutte en date eller slutte å kommunisere med noen hvis du føler deg ukomfortabel. Ikke vær redd for å virke uhøflig – sikkerheten kommer først. Hvis du følte deg ukomfortabel eller utrygg under daten, bør du blokkere eller rapportere personen etterpå for å hindre at de kan kontakte profilen din igjen.

Beskytt deg selv og enhetene dine

En omfattende programvare for nettsikkerhet er en av de beste metodene for å ivareta sikkerheten din på nett. Sikkerhetsprogramvare kan beskytte deg mot å klikke på skadelige lenker du kan få tilsendt av svindlere, samtidig som det hjelper deg med å unngå andre trusler som virus, løsepengevirus og phishing-angrep generelt. Dessuten kan det passe på den personlige informasjonen din ved å beskytte personvernet ditt og overvåke e-posten, bankkontoer, kredittkort og annen informasjon som en svindler eller identitetstyv kan utnytte.

Anbefalte produkter:

Videre lesning:

Slik ivaretar du sikkerheten i datingapper

Nettdating har blitt mer og mer vanlig, med mange suksesshistorier. Men hvordan ivaretar man sikkerheten i datingapper? Lær mer om sikkerhet for nettdating, svindel og sikkerhetstips.
Kaspersky Logo