Skip to main

Noen ganger har det blitt sagt at Apple-produkter er immune mot virus og skadelig programvare, men det er dessverre ikke sant. MacBook, iMac og Mac Mini kan alle bli infisert av virus og skadelig programvare, og hackere kan også angripe dem.

Tradisjonelt har Mac-maskiner vært mindre sårbare enn Windows-datamaskiner – dette er hovedsakelig fordi cyberkriminelle har fokusert det meste av innsatsen sin på å lage skadelig programvare for Windows-maskiner, ettersom de utgjør størstedelen av markedet og derfor tilbyr flere muligheter. Nå som Macs markedsandel stiger, fokuserer imidlertid cyberkriminelle stadig mer på Apple.

Mange bruker begrepet «virus» som et samleord på alle former for skadelig programvare. De fleste digitale trusler har en tendens til å være forskjellige typer skadelig programvare, noe som absolutt kan påvirke Mac-maskiner. Konsekvensene av skadelig programvare er alltid ubehagelige og spenner fra å se irriterende popup-annonser til at noen krever løsepenger for filene dine. Hvis skadelig programvare rammer deg, har macOS måter å forhindre at den sprer seg på, men Mac-brukere kan fortsatt møte ulike nettrusler, inkludert spam og phishing-e-poster, sårbarheter i nettleseren og identitetstyveri.

Hvilke trusler på nettet kan påvirke Mac-maskiner?

Typene skadelig programvare som truer Mac-datamaskiner er ikke ulik de som påvirker Windows-maskiner. De innbefatter:

Virus

Et virus er et ondsinnet program lastet inn på brukerens datamaskin uten at brukeren vet at det utfører ondsinnede handlinger. Det kan replikere seg selv, legge seg i andre programmer eller filer og infisere dem i prosessen. På macOS kan virus være skjult i Word-dokumentfiler. Disse truslene kan settes i gang når du aktiverer makroer. 

Løsepengevirus

Dette innebærer at hackere overtar personlige eller potensielt verdifulle filer og krever betaling i bytte mot at filene dekrypteres eller frigis.

Annonseprogram

Denne skadelige programvaren tar over datamaskinen din, bombarderer den med mange annonser og popup-vinduer som kan skade enheten din, spore deg og redusere ytelsen. 

Trojanere

Trojanske hester er en type skadelig programvare som lurer deg til å laste ned og installere dem ved å utgi seg som noe annet. Som Mac-eier kan du bli mål for en phishing-svindel som prøver å overbevise deg om å installere falsk programvare for MacDefender, MacProtector eller MacSecurity.

Rootkits

Et rootkit er en type skadelig programvare som er designet for å gi hackere tilgang til og kontroll over en enhet. Selv om det ikke er den vanligste formen for skadelig Mac-programvare, har rootkits vært mulig på macOS siden hackere utviklet den Mac-baserte Machiavelli-malwaren i 2009.

Spionvare

Spionvare er et dataprogram som hackere kan bruke til å spionere på deg og i hemmelighet følge med på nettaktivitetene dine. Det fungerer stille i bakgrunnen og deler de overvåkte dataene med virusets skapere.

Kryptomining  

Kryptomining – noen ganger kalt kryptojacking – refererer til skadelig programvare som bruker datakraften i Mac-en din til å utvinne kryptovaluta for angriperen. Noen kryptominere vil også grave i nettleserens informasjonskapsler for å prøve å stjele innholdet i kryptolommebøkene dine.  

Phishing

Phishing er en form for sosial manipulasjon som innebærer at nettkriminelle utgir seg for å være en kjent aktør eller nær kontakt for å lure deg til å utlevere sensitiv personlig informasjon som kan brukes til identitetssvindel eller økonomisk tyveri.

Potensielt uønskede programmer

Potensielt uønskede programmer (PUP) følger vanligvis med annen programvare du laster ned. Gratis nettlesertillegg eller plug-ins kan gjøre det mulig for nettlesere å spille av videoer, musikk eller spill ved hjelp av Java. Ikke alle plug-ins og tillegg er trygge, og noen kan inneholde skadelig programvare eller virus. Konsekvensene av å installere kompromitterte plug-ins eller tillegg kan omfatte identitetstyveri, tap av data og økonomisk tap.

Har Mac innebygd antivirus?

Mac-maskiner har innebygde sikkerhetsfunksjoner, for eksempel en brannmur for å blokkere angrep på nettet, men de leveres ikke med antivirusprogramvare i vanlig forstand. Imidlertid har Apple flere anti-malware-funksjoner, inkludert:

  • XProtect – Apple har alle de kjente definisjonene av skadelig programvare i XProtect-filen, som du finner på Mac-en din, og hver gang du laster ned et nytt program, kontrollerer den at ingen av disse definisjonene er til stede.
  • Verktøy for fjerning av skadelig programvare – Apple inkluderer verktøyet for fjerning av skadelig programvare (MRT) i macOS for automatisk å fjerne skadelig programvare som har jobbet seg inn i systemfilene dine. Du trenger ikke å gjøre noe for å bruke MRT, siden den fjerner skadelig programvare automatisk i bakgrunnen når XProtect oppdager en ny trussel.
  • Gatekeeper – Apples Gatekeeper-programvare blokkerer apper opprettet av utviklere av skadelig programvare, og bekrefter at apper ikke har blitt manipulert.
  • Apples sikkerhets- og personvern – macOS bør for eksempel ikke tillate installasjon av tredjeparts programvare med mindre den er fra App Store eller identifiserte utviklere, i henhold til innstillingene for sikkerhet og personvern, som du kan få tilgang til i Systemvalg > Sikkerhet og personvern > Generelt. Hvis du installerer noe fra en ukjent utvikler, vil Apple advare deg om å kontrollere at det er ekte.

Apple tar sikkerhet på alvor – så mye at de tilbyr en sikkerhetspremie på opptil $ 1 million til alle som kan finne kritiske feil hos Apples sikkerhetssystemer.

Kan Mac-er få virus?

Hvordan se om Mac-en din har et virus

Hvis MacBook-en din har blitt infisert av et virus eller skadelig programvare, er det noen tegn du bør se etter:

Tregere ytelse:

Hvis enheten din eller bestemte apper har begynt å fungere sakte, kan dette være et tegn på problemer. Det kan indikere at Mac-en din har blitt en del av et botnet, muligens slik at den kan delta i et DDoS-angrep eller utføre cryptojacking. Denne ekstra aktiviteten gjør datamaskinen tregere.

Uforklarlige nye apper eller verktøy:

Hvis du oppdager nye apper, filer eller verktøy som er lastet ned uten din tillatelse, er det et varsel om at skadelig programvare kanskje er i arbeid. Pass også på uventede endringer i innstillinger, for eksempel ny hjemmeside.

Mange annonser og popup-vinduer:

Adware fører til en spredning av annonser og popup-vinduer, selv når du ikke er på nett. Hvis du merker en økning, kan det være et rødt flagg.

Redusert lagringsplass:

Hvis skadelig programvare har lastet ned og installert seg selv på enheten din uten din tillatelse, tar disse uønskede programmene opp lagringsplass. Dette betyr at plassen som er tilgjengelig for pålitelige programmer eller apper, reduseres. Hvis du merker en plutselig reduksjon av lagringsplass, kan det være et tegn på at enheten din har blitt kompromittert.

Mac-en din overopphetes:

Når datamaskinen din går varm, tyder det vanligvis på at mange programmer kjører i bakgrunnen. Hvis dette skjer når du bare surfer eller chatter med venner, kan det bety at skadelig programvare fungerer stille på maskinen din.

Merkelig atferd: 

Hvis du merker at du blir omdirigert til nettsteder med søppelpost, eller hvis Mac-en din ofte krasjer eller fryser, kan et virus eller annen skadelig programvare være årsaken.

Individuelt er disse tegnene ikke nødvendigvis sikre. For eksempel kan treg ytelse skyldes en overbelastet Mac, så det er en god idé å fjerne uønskede filer for å se om det gjør Mac-en din raskere.

Tips for å beskytte Mac-maskiner

Svaret på «Kan Mac-maskiner få virus?» og «Kan Mac få skadelig programvare?» er dessverre ja, det kan de. Apple gjør en god jobb med å beskytte seg mot vanlige sikkerhetstrusler, men målrettede cyberkriminelle kan fortsatt kontaminere Apple-enheter. Her er noen tips om beste praksis for å holde Macbook-enheten din trygg:

Last ned apper bare fra offisielle kilder

Som standard er Macs sikkerhets- og personverninnstillinger satt til å tillate apper fra App Store og identifiserte utviklere. For ekstra sikkerhet kan du velge å tillate bare apper fra App Store. For å gjøre dette, gå til Systemvalg, klikk deretter på Sikkerhet og personvern, og deretter Generelt. Klikk på låseikonet og skriv inn passordet ditt for å gjøre endringer. Velg App Store under overskriften «Tillat apper lastet ned fra».

Hold operativsystemet og installert programvare oppdatert.

Mac-enheter er allerede konfigurert automatisk for å se etter programvareoppdateringer og varsle deg når oppdateringer er tilgjengelige for nedlasting. Et sentralt aspekt ved å unngå virus og andre problemer er å laste ned og installere disse oppdateringene umiddelbart – siden de inneholder de nyeste sikkerhetsfunksjonene.

Bruk VPN når du kobler til offentlige eller upålitelige Wi-Fi-nettverk.

VPN-nettverk skjuler den originale IP-adressen din og bytter den ut med en IP-adresse på et helt annet sted. Dette betyr at hackere og nettsteder ikke kan spore forbindelsen din og finne din nøyaktige posisjon, noe som gjør deg semi-anonym på nettet. VPN-nett krypterer også nettleserdataene dine, så selv om hackere spionerer på deg, kan de ikke se hva du gjør.

Hold brannmuren aktivert.

Dette vil sikre at nettaktivitetene dine er krypterte og ikke blir sett av potensielle angripere på Internett.

Lag sikkerhetskopier av viktige data.

Den enkleste måten å sikkerhetskopiere data på er ved å sette opp Time Machine, som automatisk sikkerhetskopierer all informasjon på Mac-en din hver dag. Apple gir veiledning om hvordan du gjør dette her.

Forhindre fysisk tyveri eller tap.

Mac-er, akkurat som PC-er, forsvinner og blir stjålet. I tillegg til å sikkerhetskopiere dataene dine, må du sørge for at Mac-en din er passordbeskyttet, oppbevares på et trygt sted og er konfigurert med Finn Mac.

Ikke ignorer varsler fra Gatekeeper.

macOS innbefatter en teknologi som heter Gatekeeper, som er laget for å sikre at bare klarert programvare kjører på Mac-en din. Vær oppmerksom på Gatekeeper-varsler, da de vil bidra til å minimere risikoen for utilsiktet nedlasting av skadelig programvare.

Vær forsiktig med plugins og tilleggsprogrammer for nettlesere.

Kontroller alle installasjonsklienter for medfølgende artikler ved å velge bort standardoppsettalternativet og velge tilpasset modus i stedet.

Behandle e-post og nedlastinger forsiktig.

Unngå å åpne søppelpost og ukjente vedlegg, slik at du ikke blir offer for et phishing-angrep. Ikke last ned filer fra tvilsomme kilder.

Vurder bruk av annonseblokkering.

Annonseblokkering blokkerer eller endrer annonsering i en nettleser eller et program. Dette kan gjøres ved hjelp av nettleserutvidelser eller andre metoder.

Unngå å klikke på popup-vinduer eller virusvarsler.

Mange av disse vinduene er svindel og designet for å lure brukere til å tro at du allerede har fått et virus. Når du klikker på lenken som forteller deg at du skal laste ned programvaren for å «kurere» viruset, åpner du i realiteten døren for et cyberangrep.

Bruk et antivirus av høy kvalitet.

Kaspersky Internet Security for Mac beskytter for eksempel mot en rekke nettangrep – inkludert de siste truslene – og ivaretar personvernet og personopplysningene dine.

Relaterte artikler:

Kan MacBook få virus? Må Mac ha anti-virus?

Får Apple-produkter virus og trenger Mac anti-virus? Finn ut hvordan du ser om Mac-en har virus og tips for å beskytte Mac-en.
Kaspersky Logo