Hopp til hovedinnholdet

Definisjon av IP-adresse

En IP-adresse er en unik adresse som identifiserer en enhet på Internett eller et lokalt nettverk. IP står for «Internet Protocol» (internettprotokoll), som er et sett med regler som styrer formatet på dataene som endes via Internett eller det lokale nettverket.

IP-adresser er i hovedsak identifikatoren som lar informasjon bli sendt mellom enheter i et nettverk. De inneholder stedsinformasjon og gjør enheter tilgjengelige for kommunikasjon. Internett trenger en måte å skille mellom ulike datamaskiner, rutere og nettsteder på. IP-adresser er en måte å gjøre dette på, og de er en viktig del av hvordan Internett virker.

banner

Hva er en IP?

En IP-adresse er en streng med tall som er atskilt med punktum. IP-adresser uttrykkes som et sett med fire tall — en eksempeladresse kan være 192.158.1.38. Hvert tall i settet kan være mellom 0 og 255. Så hele IP-adresseringsområdet går fra 0.0.0.0 til 255.255.255.255.

IP-adresser er ikke tilfeldige. De produseres matematisk og tilordnes av Internet Assigned Numbers Authority (IANA), som er en avdeling av Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN). ICANN er en ideell organisasjon som ble etablert i USA i 1998 for å bidra til å opprettholde sikkerheten på Internett slik at alle skal kunne bruke det. Hver gang noen registrerer et domene på Internett, går de gjennom en domeneregistrator, som betaler et lite gebyr til ICANN for å registrere domenet.

Hvordan IP-adresser fungerer

Hvis du vil forstå hvorfor en bestemt enhet ikke kobler seg til slik du forventer, eller du vil feilsøke hvorfor nettverket ditt ikke virker, hjelper det å forstå hvordan IP-adresser fungerer.

Internettprotokollen fungerer som ethvert annet språk, ved å kommunisere ved hjelp av fastsatte retningslinjer for å formidle informasjon. Alle enheter finner, sender og utveksler informasjon med andre tilkoblede enheter ved hjelp av denne protokollen. Ved å snakke samme språk kan enhver datamaskin på et hvilket som helst sted snakke med hverandre.

Bruken av IP-adresser skjer vanligvis bak kulissene. Prosessen fungerer på følgende måte:

  1. Enheten din kobler seg indirekte til Internett ved først å koble seg til et nettverk som er koblet til Internett, som så gir enheten din tilgang til Internett.
  2. Når du er hjemme, er dette nettverket sannsynligvis internettleverandøren din (ISP). På jobben vil det være bedriftsnettverket ditt.
  3. ISP-en tilordner IP-adressen til enheten din.
  4. Internettaktiviteten din går gjennom ISP-en, og de ruter den tilbake til deg ved hjelp av IP-adressen din. Ettersom de gir deg tilgang til Internett, er det deres rolle å tilordne en IP-adresse til enheten din.
  5. IP-adressen din kan imidlertid endres. For eksempel kan den endres ved at du slår modemet eller ruteren av eller på. Eller du kontakter ISP-en din, og de endrer den for deg.
  6. Når du er på farten – for eksempel på reise – og du tar med deg enheten din, blir hjemme-IP-adressen din ikke med deg. Dette er fordi du bruker et annet nettverk (Wi-Fi på et hotell, på en flyplass eller kafé osv.) for å få tilgang til Internett, og du bruker en annen (og midlertidig) IP-adresse som ISP-en til hotellet, flyplassen eller kaféen tilordner deg.

Som prosessen antyder finnes det ulike typer IP-adresser. Vi skal se nærmere på dem nedenfor.

Typer IP-adresser

Det finnes ulike kategorier av IP-adresser, og ulike typer innenfor hver kategori.

Forbruker-IP-adresser

Enhver privatperson eller bedrift med et internettabonnement vil ha to typer IP-adresser: de private IP-adressene og den offentlige IP-adressen. Begrepene offentlig og privat relaterer seg til nettverksplasseringen – det vil si at en privat IP-adresse brukes innenfor et nettverk, mens en offentlig IP-adresse brukes utenfor et nettverk.

Private IP-adresser

Enhver enhet som kobler seg til Internett-nettverket ditt, har en privat IP-adresse. Dette omfatter datamaskiner, smarttelefoner og nettbrett, men også Bluetooth-aktiverte enheter som høyttalere, skrivere eller smart-TV-er. Ettersom tingenes Internett vokser, øker sannsynligvis antallet private IP-adresser du har hjemme. Ruteren din trenger en måte å identifisere disse tingene hver for seg på, og mange ting trenger å gjenkjenne hverandre. Derfor genererer ruteren din private IP-adresser som er unike identifikatorer for hver enhet og skiller dem fra hverandre i nettverket.

Offentlige IP-adresser

En offentlig IP-adresse er den primære adressen som er tilknyttet hele nettverket ditt. Selv om hver tilknyttet enhet har sin egen IP-adresse, er de også inkludert i hoved-IP-adressen for nettverket ditt. Som beskrevet ovenfor, er det ISP-en din som leverer den offentlige IP-adressen din til ruteren. ISP-er har vanligvis et stort utvalg IP-adresser som de distribuerer til kundene sine. Den offentlige IP-adressen din er adressen som alle enheter utenfor Internett-nettverket ditt vil bruke til å gjenkjenne nettverket ditt.

Offentlige IP-adresser

Offentlige IP-adresser finnes i to former – dynamisk og statisk.

Dynamiske IP-adresser

Dynamiske IP-adresser endres automatisk og regelmessig. ISP-er kjøper et stort utvalg IP-adresser og tilordner dem automatisk til kundene sine. De tilordner dem på nytt med jevne mellomrom og legger de eldre IP-adressene tilbake i utvalget slik at de kan brukes av andre kunder. Dette gjøres for å generere kostnadsbesparelser for ISP-en. Automatisering av den regelmessige bevegelsen til IP-adressene betyr at de ikke trenger å gjøre noe spesielt for å reetablere en kundes P-adresse hvis kunden for eksempel flytter. Det er sikkerhetsmessige fordeler også, ettersom en IP adresse som endres, gjør det vanskeligere for kriminelle å hacke seg inn i nettverksgrensesnittet.

Statiske IP-adresser

I motsetning til dynamiske IP-adresser forblir statiske adresser de samme. Når nettverket tilordner en IP-adresse, endres den ikke. De fleste privatpersoner og bedrifter trenger ikke en statisk IP-adresse, men for bedrifter som planlegger å drifte sin egen server, er det avgjørende å ha en. Dette er fordi en statisk IP-adresse sørger for at nettsider og e-postadresser som er tilknyttet den, vil ha en konsekvent IP-adresse – noe som er svært viktig hvis du vil at andre enheter skal kunne finne dem konsekvent på Internett.

Dette leder oss til det neste punktet – som er de to typene IP-adresser for nettsteder.

Det finnes to typer IP-adresser for nettsteder

For nettstedeiere som ikke drifter sin egen server, men i stedet benytter seg av en webhotellpakke – dette gjelder de fleste nettsteder – finnes det to typer IP-adresser for nettsteder. Disse er delte og dedikerte.

Delte IP-adresser

Nettsteder som benytter delte vertsabonnementer fra webhotell-leverandører, vil vanligvis være ett av mange nettsteder på den samme serveren. Dette er ofte tilfelle for individuelle nettsteder eller nettsteder for små og mellomstore bedrifter, hvor trafikken er overkommelig og nettstedene er begrenset med tanke på antall sider osv. Nettsteder som driftes på denne måten, vil ha delte IP-adresser.

Dedikerte IP-adresser

Noen vertsabonnementer gir mulighet til å kjøpe en dedikert IP-adresse (eller adresser). Dette kan gjøre det enklere å få SSL-sertifikat, og det lar deg drive din egen FTP-server (File Transfer Protocol). Dette gjør det enklere å dele og overføre filer til mange mennesker i en organisasjon og tillate anonyme FTP-delingsalternativer. En dedikert IP-adresse gir deg også tilgang til nettstedet ditt ved hjelp av IP-adressen alene i stedet for domenenavnet – noe som er nyttig hvis du ønsker å bygge og teste den før du registrerer domenet ditt.

Slik slår du opp IP-adresser

Den enkleste måten å sjekke den offentlige IP-adressen til ruteren din på, er å søke «Hva er IP-adressen min?» på Google. Google vil vise deg svaret øverst på siden.

Andre nettsteder vil vise deg samme informasjon: de kan se den offentlige IP-adressen din fordi at ved å besøke nettstedet, har ruteren sendt en forespørsel og dermed avslørt informasjonen. Nettsteder som WhatIsMyIP.com og IPLocation går lenger ved å vise navnet på ISP-en din og byen din.

Generelt vil du bare motta en omtrentlig plassering ved hjelp av denne teknikken – hvor leverandøren befinner seg, men ikke den faktiske plasseringen til enheten. Hvis du gjør dette, må du huske å logge deg ut av VPN-et ditt også. Det kreves vanligvis en ransakingsordre som fremlegges for ISP-en for å få den faktiske, fysiske adressen for den offentlige IP-adressen.

Du finner den private IP-adressen din på forskjellige måter avhengig av plattform:

I Windows:

  • Bruk kommandoprompt.
  • Søk etter «cmd» (uten anførselstegn) med søkefunksjonen i Windows
  • I pop-up-vinduet som vises, skriver du «ipconfig» (uten anførselstegn) for å finne informasjonen.

På en Mac:

  • Gå til Systemvalg
  • Velg nettverk – og informasjonen skal være synlig.

På en iPhone:

  • Gå til Innstillinger
  • Velg Wi-Fi og klikk på «i-en» i en sirkel () ved siden av nettverket du er på – IP-adressen skal være synlig under DHCP-fanen.

Hvis du trenger å sjekke IP-adressene til andre enheter på nettverket ditt, går du inn i ruteren. Hvordan du får tilgang til ruteren avhenger av merket og hvilken programvare den bruker. Vanligvis skal du kunne skrive inn ruterens gateway-IP-adresse i en nettleser på samme nettverk for å få tilgang. Herfra må du navigere til noe i likhet med «tilkoblede enheter», som skal vise en liste over alle enheter som er eller nylig har vært koblet til nettverket – inkludert IP-adressene.

Sikkerhetstrusler mot IP-adresser

Nettkriminelle kan bruke ulike teknikker for å få tak i IP-adressen din. To av de vanligste er sosial manipulasjon og nettforfølgelse.

Sosial manipulasjon

Angripere kan bruke sosial manipulasjon til å lure deg til å oppgi IP-adressen din. For eksempel kan de finne deg via Skype eller en lignende direktemeldingstjenester. Disse bruker IP-adresser for å kommunisere. Hvis du chatter med fremmede på disse appene, er det viktig å være klar over at de kan se IP-adressen din. Angriperne kan bruke verktøyet Skype Resolver, hvor de kan finne IP-adressen din ut fra brukernavnet.

Nettforfølgelse

Kriminelle kan spore opp IP-adressen din bare ved å overvåke aktiviteten din på Internett. Det er mange aktiviteter på Internett som kan avsløre IP-adressen din, fra å spille spill til å kommentere på nettsider og fora.

Når de har IP-adressen din, kan angriperne gå til et nettsted for sporing av IP-adresser, for eksempel whatismyipaddress.com, skrive den inn, og så får de en pekepinn om hvor du befinner deg. De kan så bruke kryssreferanser til andre data fra åpne kilder hvis de ønsker å kontrollere om IP-adressen er forbundet spesifikt med deg. Så kan de bruke LinkedIn, Facebook eller andre sosiale nettverk som viser hvor du bor og se om det stemmer overens med det området som er oppgitt.

Hvis en Facebook-forfølger bruker et phishing-angrep mot personer med ditt navn for å installere ondsinnet spionprogramvare, vil IP-adressen som er forbundet med systemet ditt, sannsynligvis bekrefte identiteten din for stalkeren.

Hvis nettkriminelle kjenner IP-adressen din, kan de rette angrep mot deg eller til og med utgi seg for å være deg. Det er viktig å være klar over risikoene og hvordan du begrenser dem. Risikoene omfatter:

Nedlasting av ulovlig innhold med din IP-adresse

Hackere er kjent for å bruke hackede IP-adresser til å laste ned ulovlig innhold og alt annet de ikke vil at skal kunne spores tilbake til dem. Ved hjelp av identiteten til IP-adressen din kan kriminelle for eksempel laste ned piratkopierte filmer, musikk og video – noe som vil være brudd på brukervilkårene til ISP-en din – og mye mer alvorlig, innhold relatert til terrorisme og barnepornografi. Dette kan bety at du – uten at det er din feil – kan komme i politiets søkelys.

Spore opp hvor du befinner deg

Hvis de kjenner IP-adressen din, kan hackere bruke geolokaliseringsteknologi for å se hvilken region, by og delstat du befinner deg i. De trenger bare å grave litt mer på sosiale medier for å finne hjemmet ditt og kanskje bryte seg inn når de vet at du er borte.


Angripe nettverket ditt direkte

Kriminelle kan rette seg direkte mot nettverket ditt og sette i gang en rekke angrep. Et av de mest populære, er DDoS-angrep (distributed denial-of-service). Denne typen nettangrep skjer når hackere brukere tidligere infiserte maskiner til å generere et stort antall forespørsler som oversvømmer målsystemet eller -serveren. Dette skaper mer trafikk enn serveren kan håndtere, og resultatet blir tjenesteavbrudd. Det stenger i all hovedsak internettforbindelsen din. Selv om dette angrepet vanligvis rettes mot virksomheter og spilltjenester, kan det også rettes mot en privatperson, selv om dette er mye mindre vanlig. Spillere på Internett har spesielt høy risiko for dette, ettersom skjermen deres er synlig når de strømmer (her kan en IP-adresse oppdages).

Hacke seg inn i enheten din

Internett bruker porter i tillegg til IP-adressen din for å koble seg til. Det er tusenvis av porter for hver IP-adresse, og en hacker som kjenner IP-adressen din, kan prøve disse portene for å tvinge en tilkobling. De kan for eksempel ta over telefonen din og stjele opplysningene dine. Hvis en kriminell får tilgang til enheten din, kan vedkommende installere ondsinnet programvare på den.

Types of internet protocol address

Slik beskytter og skjuler du IP-adressen din

Å skjule IP-adressen din er en måte å beskytte personopplysningene dine og identiteten din på Internett på. De to viktigste måtene å skjule IP-adressen din på, er:

  1. Å bruke en proxy-server
  2. Å bruke et virtuelt, privat nettverk (VPN)

En proxy-server er en mellomtjener som trafikken din rutes gjennom:

  • Internett-serverne du besøker, ser bare IP-adressen til denne proxy-serveren, og ikke IP-adressen din.
  • Når disse serverne sender informasjon tilbake til deg, går den til proxy-serveren, som deretter ruter den til deg.

En ulempe med proxy-servere er at noen av tjenestene kan spionere på deg – så du må kunne stole på dem. Avhengig av hvilken du bruker, kan de også sette reklame inn i nettleseren din.

VPN tilbyr en bedre løsning:

  • Når du kobler datamaskinen din – eller smarttelefonen eller nettbrettet – til et VPN, oppfører enheten seg som om den var på det samme lokale nettverket som VPN-et.
  • All nettverkstrafikken din sendes over en sikker forbindelse til VPN-et.
  • Fordi datamaskinen din oppfører seg som om den var på nettverket, kan du få tilgang til lokale nettverksressurser trygt selv når du er i et annet land.
  • Du kan også bruke Internett som om du befant deg på samme sted som VPN-et. Dette er en fordel hvis du bruker offentlige trådløse nett eller ønsker tilgang til geoblokkerte nettsteder.

Kaspersky Secure Connection er et VPN som beskytter deg på offentlige trådløse nett, holder kommunikasjonen din privat og sørger for at du ikke utsettes for phishing, skadevare, virus og andre nettrusler.

Når bør du bruke VPN

Når du bruker et VPN, skjuler det IP-adressen din og omdirigerer trafikken din gjennom en egen server, noe som gjør det mye tryggere for deg på Internett. Situasjoner hvor du kunne bruke VPN omfatter:

Når du bruker et offentlig, trådløst nettverk

Når du bruker et offentlig, trådløst nettverk, selv et som er passordbeskyttet, anbefales det å bruke VPN. Hvis en hacker er på det samme trådløse nettverket, er det enkelt for ham å snoke i dataene dine. Den grunnleggende sikkerheten som gjennomsnittlige offentlige, trådløse nettverk benytter, gir ingen sterk beskyttelse mot andre brukere på samme nettverk.

Bruker du et VPN, får dataene dine et ekstra lag med sikkerhet som sørger for at du går forbi det offentlige, trådløse nettverkets IP og krypterer all kommunikasjonen din.

Når du reiser

Hvis du reiser til et annet land – for eksempel Kina, hvor alle nettsteder som Facebook er blokkert – kan et VPN hjelpe deg å få tilgang til tjenester som kanskje ikke er tilgjengelige i dette landet. 

VPN-et vil ofte la deg bruke strømmetjenester som du har betalt for og har tilgang til i hjemlandet, men som ikke er tilgjengelige i et annet land på grunn av internasjonale rettighetsproblemer. Når du bruker et VPN, kan det la deg bruke tjenesten som om du var hjemme. Reisende kan også være i stand til å finne billigere flybilletter når de bruker et VPN, ettersom prisene kan variere fra region til region.

Når du jobber hjemmefra

Dette er særlig relevant i verden etter COVID-pandemien, hvor mange jobber hjemmefra. Ofte krever arbeidsgivere bruk av et VPN for å få tilgang til bedriftens tjenester hjemmefra av sikkerhetsgrunner. Et VPN som kobler seg til serveren på kontoret, kan gi deg tilgang til interne bedriftsnettverk og ressurser når du ikke er på kontoret. Det kan gjøre det samme for hjemmenettverket ditt når du er på farten. 

Når du bare vil ha litt privatliv

Selv hjemme hos deg selv når du bruker Internett til hverdagslige gjøremål, kan det være en god idé å bruke et VPN. Når du besøker et nettsted, logger serveren du kobler deg til, IP-adressen din og kobler den til alle andre opplysninger nettstedet kan finne ut om deg: surfevanene dine, hva du klikker på, hvor lang tid du bruker på å se på en bestemt side. De kan selge disse dataene til reklamefirmaer som bruker dem til å skreddersy annonser rett til deg. Derfor føles annonser på Internett så merkelig personlige: det er fordi de er det. IP-adressen din kan også brukes til å spore hvor du befinner deg, selv om stedstjenester er slått av. Bruker du et VPN, hindrer det at du etterlater deg fotavtrykk på Internett.

Ikke glem de mobile enhetene dine heller. De har også IP-adresser, og du bruker dem sannsynligvis på mange flere steder enn hjemmedatamaskinen, inkludert offentlige, trådløse nett. Det anbefales å bruke et VPN på mobilen når du kobler deg på et nettverk du ikke helt stoler på.

Andre måter å beskytte personvernet på

Endre personverninnstillingene på direktemeldingsapper

Apper som er installert på enheten din, er en viktig kilde til hacking av IP-adresser. Direktemeldingsapper og andre ringeapper kan brukes som verktøy av nettkriminelle. Bruk av direktemeldingsapper tillater bare direkte tilkobling fra kontakter, og aksepterer ikke anrop eller meldinger fra personer du ikke kjenner. Hvis du endrer personverninnstillingene, blir det vanskeligere å finne IP-adressen din fordi personer som ikke kjenner deg, ikke kan koble seg til deg.

Lag unike passord

Enhetspassordet ditt er den eneste barrieren som kan hindre noen i å få tilgang til enheten din. Noen ønsker å beholde enhetens standardpassord. Dette gjør dem sårbare for angrep. Som med alle kontoene dine, må enheten din ha et unikt og sterkt passord som ikke er enkelt å knekke. Et sterkt passord inneholder en blanding av store og små bokstaver, tall og spesialtegn. Dette vil bidra til å sikre enheten din mot at IP-adressen blir hacket.

Vær på vakt mot phishing-e-post og ondsinnet innhold

En stor andel ondsinnet programvare og sporingsprogramvare blir installert via phishing-e-poster. Når du kobler deg til et hvilket som helst nettsted, gir dette nettstedet tilgang til IP-adressen og plasseringen til enheten, noe som gjør den sårbar for hacking. Vær våken når du åpner e-poster fra ukjente avsendere, og unngå å klikke på koblinger som kan sende deg til uautoriserte nettsteder. Vær svært oppmerksom på innholdet i e-postene, selv om de ser ut til å komme fra velkjente nettsteder og legitime bedrifter.

Bruk en god antivirusløsning, og hold den oppdatert

Installer omfattende antivirusprogramvare, og hold den oppdatert. For eksempel beskytter Kasperskys antivirusbeskyttelse deg mot virus på datamaskinen og Android-enhetene dine, sikrer og lagrer passordene og de private dokumentene dine, og krypterer dataene du sender og mottar på Internett med VPN.

Å beskytte IP-adressen din er en svært viktig del av å beskytte identiteten din på Internett. Når du sikrer den på denne måten, holder du deg trygg i møte med alle angrepene fra nettkriminelle.

Relaterte artikler:

Hva er en IP-adresse – definisjon og forklaring

Kaspersky Logo