Avanserte løsepengevirus krever stadig flere ofre. Du må gjøre alt du kan for å sikre deg mot angrep.

Løsepengevirus som

  • WannaCry
  • ExPetr

… har vært mye omtalt i mediene. Hvilke følger kan løsepengevirus få for deg?

Løsepengevirus kan angripe bedrifter, offentlige organisasjoner og private brukere. Når viruset angriper, krypterer det filer som er lagret på offerets PC. Det fører til at offeret ikke kan åpne filene sine. Deretter krever løsepengeviruset at offeret betaler løsepenger for å "låse opp" filene deres.

En infeksjon med løsepengevirus kan ofte spres til en brukers PC hvis brukeren

  • åpner et infisert e-postvedlegg
  • klikker på en infisert kobling
  • installerer en infisert app fra en tredjeparts appbutikk
  • går til et legitimt webområde som har blitt infisert

Hvordan du beskytter PC-en mot løsepengevirus

Disse enkle trinnene vil hjelpe deg med å beskytte PC-en din og alle de verdifulle dataene du har lagret på den:

Bruk sikkerhetsprogramvaren din til å beskytte og oppdage

Kaspersky Anti-Virus, Kaspersky Internet Security og Kaspersky Total Security kan hjelpe deg med å beskytte PC-en mot løsepengevirus.

Hvis du allerede har Kaspersky Anti-Virus, Kaspersky Internet Security eller Kaspersky Total Security installert på PC-en, anbefaler vi at du gjør følgende:

  • Sørg for at System Watcher alltid er påslått. Det er en sentral del av forsvaret ditt mot løsepengevirus, inkludert nye utgaver som kriminelle tar i bruk. Det kan ofte bidra til å motvirke effekten av den skadelige programvaren. Når System Watcher kjører på PC-en din, er du beskyttet mot nye varianter av løsepengevirus som ikke ennå er lagt til i databaser for skadelig programvare. Selv om du blir angrepet av en ny variant, vil System Watcher hjelpe deg med å hindre at filene dine blir kryptert.
  • Kjør en full skanning av PC-en manuelt. Hvis Kaspersky Lab-programvaren oppdager en infeksjon med løsepengevirus, kan du slette den infiserte filen, og deretter starte PC-en på nytt.

Installer de nyeste oppdateringene av Windows-operativsystemet

Sørg for at du alltid installerer de nyeste oppdateringene av Microsoft Windows-programvaren. Mange av Microsofts oppdateringer inneholder løsninger på bestemte sikkerhetsproblemer. Hvis du ikke installerer disse oppdateringene, kan det hende at det oppstår åpninger som gjør PC-en din utsatt for løsepengevirus og andre typer angrep.

Oppdater alle programmene dine

Man må oppdatere mer enn bare operativsystemet. Andre programmer som kjører på PC-en, kan også utgjøre en sikkerhetsrisiko. Det løser du ved å laste ned de nyeste sikkerhetsoppdateringene til hvert program du har installert på PC-en.

Kaspersky Internet Security og Kaspersky Total Security har et oppdateringsprogram. Programmet skanner PC-ens programvare og hjelper deg med å installere oppdateringer på et bredt utvalg av programmer du bruker ofte.

Sikkerhetskopier dataene dine, slik at du trygt kan lagre kopier av filene dine

Lag deg som vane med jevne mellomrom å sikkerhetskopiere alle filene du vil beskytte.

Du bør lagre sikkerhetskopiene dine på eksterne lagringsenheter og passe på at enhetene ikke er konstant koblet til PC-en din.

Hvis du vil spare tid og forenkle sikkerhetskopieringsprosessen, inkluderer Kaspersky Security en funksjon for automatisk sikkerhetskopiering.

Pass på hva du klikker på

Det er alltid lurt å unngå å åpne mistenkelige e-postmeldinger og e-postvedlegg, holde seg unna mistenkelige webområder og koblinger og passe på hvilke apper du laster ned.

Beskytt alle enhetene

Løsepengevirus kan ramme alle operativsystemer, ikke bare Microsoft Windows. Derfor er det en god idé å ta fornuftige forholdsregler og vurdere om du skal investere i sikkerhet for hver datamaskin og mobile enhet du bruker.

Android-telefoner og -nettbrett er også populære mål for angrep med løsepengevirus. Kaspersky Internet Security for Android kan hjelpe deg med å forsvare Android-telefoner og -nettbrett mot en rekke typer skadelig programvare, inkludert løsepengevirus.

Hva kan du gjøre hvis du allerede er infisert av løsepengevirus?

Etter at du har blitt angrepet, må du gå gjennom sikkerhetstiltakene dine. Hvis du installerer sikkerhetsprogramvare med gode antivirusfunksjoner, kan det hjelpe deg med å slette løsepengeviruset. Det kan også hjelpe deg med å sikre at enheten ikke blir infisert igjen i fremtiden.

Selv om infeksjonen slettes, er det sannsynligvis ikke nok til å gjenopprette tilgangen til låste data.

Vi har utviklet en rekke dekrypteringsverktøy, og det koster ingenting å bruke dem. Vi har ikke verktøy til alle typer krypteringsprogram, men du kan ha nytte av å gå til noransom.kaspersky.com. Der kan du se om vi har et verktøy som kan hjelpe deg med å dekryptere filene dine.

Husk at ingenting kan garantere fullstendig beskyttelse. Derfor må du være forsiktig når du bruker datamaskiner og mobile enheter, og når du er på Internett.

Ikke la løsepengevirus ta pengene dine
Datamaskiner, mobile enheter og alle data beskyttes

SAMMENLIGN PRODUKTER